Govor

Bojana Potočan

Hvala lepa, predsednica, za besedo.

Torej, tudi pri nas smo obravnavali ta predlog zakona. Seznanjeni smo bili, tako kot je bilo danes povedano, da gre za izpolnjevanje priporočila odbora Sveta Evrope za ocenjevanje ukrepov za preprečevanje in boj proti pranju denarja in financiranju terorizma, ki ga je Republika Slovenija dobila že v letu 2017, in da to priporočilo še ni izpolnjeno, tako smo tudi to vzeli v obzir pri svojem odločanju.

Predlog zakona smo podprli, v sami razpravi pa smo seveda se dotaknili predvsem 49. člena in 5. člena, 49. člena v smislu torej teh sprememb. Prvotno besedilo se je glasilo sicer, da je kaznivo dejanje storjeno iz sovraštva, vendar nam je bilo pojasnjeno, da je na pripombe potem se to zdaj opredelilo na nagib. Tudi tu gre za konceptualno spremembo dosedanjega načina določanja samih kazni, tako morda v tem delu še terja razmislek v nadaljnjem postopku.

Kar se tiče 5. člena, smo se ravno tako dotaknili pojma terorist. Tu nam je bilo pojasnjeno, da je mišljeno v samem besedilu predvsem za tiste situacije, kadar gre za pravnomočno obsojenega terorista ali teroristično organizacijo in sodba še ni izbrisana. Kot sem povedala, smo potem po celotnem tehtanju ta predlog podprli.

Hvala.