Govor

Pozdravljeni vsi skupaj, lep pozdrav članom in članicam odbora in vsem ostalim gostom!

Pričenjam 9. sejo Odbora za pravosodje.

Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale obveščam, da so zadržani in seje se ne more udeležiti naslednje članice in člani. Po 63/1 členu Poslovnika Državnega zbora Franc Props nadomešča poslanko Leno Grgurevič. In mislim, da je to to.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik katere od predlaganih točk, je določen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem (64/A3. člen).

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH KAZENSKEGA ZAKONIKA, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada in je bil 21. 11. 2022 objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

Predlagatelj zakona je predlagal obravnavo predloga zakona po skrajšanem postopku. Kolegij predsednice Državnega zbora je na 25. seji, 30. 11. 2022, sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku.

Kot gradivo za objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora imamo na voljo še mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 19. 11. 2022, mnenje Sodnega sveta z dne 6. 12. 2022, priporočilo Zagovornika načela enakosti z dne 25. 11. 2022, opredelitev Ministrstva za pravosodje do mnenja Zakonodajno-pravne službe z dne 23. 12. 2022, stališče Interesne skupine kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev Državnega sveta z dne 9. 1. 2023.

K tej točki dnevnega reda so bili vabljeni: Ministrstvo za pravosodje, Zakonodajno-pravna služba, Državni svet, Sodni svet, Državnotožilski svet. Mislim, da so svojo odsotnost opravičili Zagovornik načela enakosti.

V poslovniškem roku so amandmaje vložili Poslanske skupine Svoboda, SD in Levica ter Poslanska skupina SDS.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Odboru predlagam, da se razprava o vseh členih in vloženih amandmajih združi v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika Državnega zbora. Po opravljeni razpravi bomo opravili glasovanje o amandmajih ter nato glasovali o vseh členih skupaj. Ali kdo temu predlogu nasprotuje? (Ne.)

Predala bi besedo vabljenim. Želi predstavnica predlagatelja zakona podati dopolnilno obrazložitev k členom? (Da.)

Ministrica za pravosodje, dr. Dominika Švarc Pipan, izvolite besedo.