Govor

Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam in vsem želim vse dobro v novem letu, zdravja, osebnega zadovoljstva, miru in dobrega sodelovanja!

Začenjam 9. nujno sejo Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino.

Na seji kot nadomestni člani in članice na članice nastopa, sodeluje Katarina Štravs, ki nadomešča Roberta Janeva in Franci Props, ki nadomešča Lucijo Tacer.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam da je določen dnevni red seje kot ste ga sprejeli s sklicem.

Dnevni red imamo eno točko, in sicer PREDLOG ZAKONA O DOPOLNITVI ZAKONA O STROKOVNIH, ZNANSTVENIH IN UMETNIŠKIH NASLOVIH, SKRAJŠAN POSTOPEK.

Prehajamo na 1. TOČKO - in edino - TOČKO DNEVNEGA REDA.

Gradivo za to točko je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora in sicer, Predlog zakona, zahteva za sklic nujne seje Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino s točko dnevnega reda, Predlog zakona o dopolnitvi Zakona o strokovnih, znanstvenih in umetniških naslovih poslanskih skupin Svoboda, SD in Levica. Mnenje Vlade, mnenje Zakonodajno-pravno pravne službe, stališče Interesne skupine negospodarskih dejavnosti Državnega sveta ter vložena amandmaja Poslanskih skupin Svoboda, SD in Levica.

K točki dnevnega reda so vabljeni predlagatelj, to je skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Damijanom Zrimom, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zakonodajno-pravna služba in Državni svet.

Kolegij predsednice Državnega zbora je na 27. redni seji, 13. 12. 2022 odločil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku, zato ga bo odbor obravnaval na podlagi 126. in 142. člena Poslovnika.

Poslanske skupine Svoboda, SD in Levica v zahtevi za sklic nujne seje odbora predlagajo tudi, da Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino predlaga Kolegiju predsednice Državnega zbora, da predlog zakona uvrsti na dnevni red naslednje seje Državnega zbora, ki je po delovnem programu predvidena za januar 2023. O tem predlogu bomo glasovali po glasovanju o členih predloga zakona. Rok za vlaganje amandmajev je bil do začetka obravnave predloga zakona. Amandmaje so vložili Poslanska skupina Svoboda, Poslanska skupina Socialnih demokratov in Poslanska skupina Levica.

Začenjam drugo obravnavo predloga zakona, o kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona.

Za dopolnilno obrazložitev predloga zakona dajem besedo predstavniku predlagatelja, kolegu Damijanu Zrimu.

Izvoli, Damijan.