Govor

Robert Golob

Hvala lepa, predsedujoča.

Hvala za vprašanje. Bom začel na koncu. Vaša trditev, da naj bi bilo to kakorkoli povezano z našo bivšo podpredsednico Marto Kos, je popolna laž in insinuacija, ki nima nobene osnove v ničemer.

Kar se pa tiče samega odpoklica veleposlanika, po vseh informacijah iz Ministrstva za zunanje zadeve in tudi s strani mojih svetovalcev v kabinetu jasno izhaja dvoje: zakon ni bil kršen na nobeni točki in ministrica se je ustno posvetovala s predsednikom, preden je dala gradivo na Vlado. O tem bosta onadva sama razčistila, kdo je tisti, ki tu zavaja javnost. Jaz o tem ne morem presojati, ker nisem bil zraven, ko sta se onadva posvetovala. Vendar, bolj pomembno od tega – postopek, po katerem je bil veleposlanik Kajzer razrešen, je natančno enak dvema postopkoma v zadnjih desetih letih, to je v mandatu predsednika Pahorja, v katerem sta bila razrešena dva druga veleposlanika. Vsi postopki razrešitve do sedaj v zadnjih desetih letih so na MZZ, na Ministrstvu za zunanje zadeve, potekali na enak način.

Samo še dve besedi o tem, s čimer ste začeli. Verjetno je vsakomur jasno in tudi vam, da ne v Gibanju Svoboda ne v stranki SD, nimamo nobenega interesa promovirati eno kandidatko, ki ste jo vi omenjali za predsednico države, ker imamo na koncu svojega, skupnega kandidata, ki bo v resnici konkurent tej kandidatki. Tako da je ta trditev smešna, politično smešna.

Kar se pa tiče veleposlanika. Veleposlanik na tako pomembni funkciji in s tako dolgim stažem, bi moral vedeti, da mora postavljati vedno na prvo mesto interes države. In če je v postopku zaznal karkoli spornega, bi lahko o tem obvestil svojega predstojnika. Če pa veleposlanik v Združenih državah misli, da njegov predstojnik ni Ministrstvo za zunanje zadeve, ampak predsednik vaše stranke, potem pa res mogoče ne pozna Zakona o zunanjih zadevah. Hvala.