Govor

Gospoda, ki je bil označen kot diletant, tudi ni treba napotiti na medije, da prebere kakšna je bila odločitev. Ko je stranki vročena odločitev, takrat je seznanjena. Če pa zdaj v Svobodi, torej dovolj, da beremo medije, da izvemo, da smo v kazenskem, predkazenskem ali pa v kakšnem drugem postopku in da izvemo odločitev sodišč, je pa to neprimerno napotitev. Tako da, jaz se strinjam tudi s to, kar je bilo rečeno s strani predsednice.

Bi pa še nekaj opozorila, gospa predsednica je bila sodnica in jo ne naslavlja sedaj s sodnico, torej, ker ni razsodnik tukaj, tako da smo tudi že o tem govorili, ker je bilo že tudi z vaše strani rečeno, da se naj ne omenja kaj bi bil nekdo v zgodovini, torej kar je bilo pa zdajle povedano, je pa tudi neprimerno, mislim da, ker gospa predsednica odloča o določenih zadevah drži, ni pa razsodnik in ne sodnica.

Sedaj, kar se pa tiče postopka, ki pač sem ga že prej omenila, v Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke smo že v primerih nujnih postopkov zakonov opozorili na to, da se v Državnem zboru uveljavlja neka praksa, ki do sedaj ni bila, bom rekla, v navadi, pa tudi s strani Vlade se uveljavlja praksa, da se zakoni vlagajo po nujnem postopku, kar pomeni, da skrajšuje tudi možnosti oziroma roke za posvetovalne referendume. To smo opozorili v primerih, torej nujnih postopkov. Sedaj v primeru zakonodajnega referenduma ponovno opozarjamo na postopke, ki so neko pohitritev zadeve. Ne gre za to ali oziroma kako je bilo na referendumu, na referendumu, kot sem na začetku povedala, je bila jasno izražena volja ljudstva, jasno izražena, torej trikrat proti in s tem v Slovenski demokratski stranki nimamo nobenih problemov, tudi ne v poslanski skupini. Torej ne gre za to, da kontriramo rezultatom, gre za to, da se ponovno uveljavlja v Državnem zboru nek postopek, ki po našem mnenju nima dovoljšnje pravne osnove, da se danes obravnavajo sklepi, ker še enkrat, po našem mnenju, bi morali v Državnem zboru biti seznanjeni ali je bila izrečena pač to, kar je odločilo Vrhovno sodišče ali je bilo rečeno vsem strankam v postopku, ne samo DVK, ampak tudi pri tožniku in da se seznanimo z vsebino. Menimo, torej gre, da gre za prvi primer, mislim, da takšnih primerov v Državnem zboru še ni bilo in da se uveljavlja še tukaj ponovno neka praksa pohitritve postopkov tako na DVK, ker smo že povedali takrat, da so bili postopki določeni z urnikom DVK in so se tudi ti skrajšali in sedaj se ponovno po našem mnenju skrajšujejo torej postopki v Državnem zboru in se pravnomočnost ugotavlja pač z dopisom Vrhovnega sodišča.

Še enkrat, mi v poslanski skupini na takšni seji ne mislimo sodelovati in ne bomo podpirali takšnih postopkov v Državnem zboru, ki po našem mnenju pomenijo pač odmik od zakonodajnih določil.