Govor

Dobro jutro vsem zbranim! Začenjam 28. sejo kolegija. Vse prisotne lepo pozdravljam!

Obveščam vas, da bo vodjo Poslanske skupine SD Janija Prednika nadomeščal Predrag Bakovič.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – DOGOVOR O SKLICU IZREDNE SEJE DRŽAVNEGA ZBORA.

Poročila Državne volilne komisije o končnem izidu glasovanja na zakonodajnih referendumih so bila objavljena v Uradnem listu številka 157 z dne 16. decembra 2022. Vrhovno sodišče Republike Slovenije nas je 22. decembra 2022 obvestilo, da je bila zoper poročilo Državne volilne komisije vložena pritožba, ki pa jo je Vrhovno sodišče s sklepom zavrglo, s čimer so poročila postala pravnomočna in skladno z določbo 53.b člena Zakona o referendumu in ljudski iniciativi mora Državni zbor v osmih dneh po pravnomočnosti poročil razglasiti na referendumih sprejete odločitve.

Včeraj ste prejeli tudi dopis Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke, na katerega sem že odgovorila, in moj odgovor ste tudi že prejeli. Sklepe o razglasitvi odločitev ste tudi prejeli. Ker gre le za formalno razglasitev odločitev, sprejetih na referendumu, se zbor skladno s parlamentarno prakso na seji s sklepi zgolj seznani, to pomeni, da na seji ob razglasitvi te odločitve ni predstavitev stališč poslanskih skupin in ni razprave.

Tako v zvezi s sklicem 29. izredne seje predlagam sledeče: Predlog dnevnega reda se glasi: 1. Sklep o razglasitvi odločitve, ki je bila sprejeta na glasovanju na zakonodajnem referendumu o Zakonu o spremembah Zakona o Vladi Republike Slovenije, ki je bil 27. novembra 2022; 2. Sklep o razglasitvi odločitve, ki je bila sprejeta na glasovanju na zakonodajnem referendumu o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija, ki je bil 27. novembra 2022; 3. Sklep o razglasitvi odločitve, ki je bila sprejeta na glasovanju na zakonodajnem referendumu o Zakonu o spremembah Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je bil prav tako 27. novembra 2022; 4. Mandatno-volilne zadeve, to pa so zadeve, predložene do začetka obravnave točke. V okviru te točke bi zbor skladno z obvestilom Občinskega sveta Občine Lendava ugotovil prenehanje mandata poslancu Janezu Magyarju, ki je nastopil funkcijo župana te občine; predlog sklepa za odločanje bo pripravila Mandatno-volilna komisija. Datum seje: petek, 23. 12. 2022, torej danes, ob 10.30. Najava časa za razpravo: k 1., 2. in 3. ni razprave in glasovanja, k 4. točki pa sprotna prijava na seji zbora.

Odpiram razpravo, če želi kdo besedo? (Da.)

Izvolite, gospa Jelka Godec.