Govor

Dobro jutro, spoštovane članice in člani odbora, vabljeni ter ostali prisotni!

Začenjam 11. nujno sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji članice oziroma člani oziroma smo dobili pooblastila za njihovo nadomeščanje: poslanca Zorana Mojškerca so pooblastili, da nadomešča poslanko Alenko Helbl, poslanko dr. Tatjano Grajf so pooblastili, da nadomešča poslanca Miha Kordiša, poslanka Alenka Jeraj ima pooblastilo, da nadomešča kolegico Karmen Furman in poslanec Anton Šturbej nadomešča poslanko Evo Irgl. Še eno, Aleksandra Prosen Kralja nadomešča Saro Žibret oziroma pardon, ja.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red z 1. točko dnevnega reda, to je Zahteva pobudnikov za oceno ustavnosti sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah Družinskega zakonika. Ker v poslovniškem roku ni bilo predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je dnevni red določen, kot ste ga sprejeli s sklicem te seje.

Prehajam torej na obravnavo ZAHTEVE POBUDNIKOV ZA OCENO USTAVNOSTI SKLEPA O NEDOPUSTNOSTI RAZPISA ZAKONODAJNEGA REFERENDUMA O ZAKONU O SPREMEMBAH DRUŽINSKEGA ZAKONIKA.

Zahteva pobudnikov je objavljena v informacijskem sistemu Državnega zbora in ste jo članice in člani odbora prejeli. Na spletnih straneh Državnega zbora je s sklicem objavljeno mnenje Vlade z dne 21. 11. 2022 in mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 24. 11. 2020. Na sejo so bili vabljeni Zakonodajno-pravna služba in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ustavno sodišče je 16. 11.2022 Državnemu zboru poslalo zahtevo pobudnikov za oceno ustavnosti Sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o zakonu o spremembah Družinskega zakonika. S pridobitvijo obeh mnenj – Zakonodajno-pravne službe in Vlade - so izpolnjeni vsi poslovniški pogoji za obravnavo zahteve na seji odbora. Dajem besedo predstavniku Zakonodajno-pravne službe, gospod Gal Gračanin.