Govor

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, naj vam uvodoma povem, da bom sejo po pooblastilu predsednika Odbora za zadeve Evropske unije, gospoda Franca Breznika kot podpredsednik seje vodil jaz.

Začenjam 24. redno sejo Odbora za zadeve Evropske unije!

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani: opravičeni predsednik Franc Breznik in poslanca Tomaža Laha nadomešča poslanec Dušan Stojanovič.

Obveščam vas, da so na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednika Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade ter predstavniki Vlade in Državnega sveta. V

se navzoče prav lepo pozdravljam!

Prehajam na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red, dne 12. 12. 2022 pa ste prejeli še obvestilo o razširitvi dnevnega reda. Tako se dnevni red seje razširi z naslednjo točko: 6. točka - Predlog stališča Republike Slovenije do Predloga sklepa Sveta o podpisu, v imenu Evropske unije, in začasni uporabi Sporazuma med Evropsko unijo in Republiko Sejšeli o dostopu ribiških plovil Sejšelov do voda Mayotta. Ta razširitev določa 154.d člen Poslovnika Državnega zbora.

Določen je torej takšen dnevni red današnje seje odbora, kot ste ga prejeli s sklicem in razširitvijo.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O HORIZONTALNIH ZAHTEVAH GLEDE KIBERNETSKE VARNOSTI ZA IZDELKE Z DIGITALNIMI ELEMENTI IN SPREMEMBI UREDBE (EU) 2019/1020.

Gradivo k 1., 2. in 3. točki dnevnega reda smo prejeli od Vlade 1. 12. 2022, k 6. točki pa 9. 12. 2022 na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije.

Skrajni rok za obravnavo gradiva od 1. do 3. točke v Državnem zboru je danes, k 6. točki pa 23. 12.

Še eno pooblastilo, da kolega Gašperja Ovnika nadomešča kolegica Sara Žibert.

Gradivo k tej 1. točki je bilo v skladu z določili Poslovnika Državnega zbora dodeljeno v obravnavo Odboru za zadeve Evropske unije kot pristojnemu odboru in Odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo kot matičnemu delovnemu telesu. Slednje ga je obravnaval na 6. seji, 7. 12. 2022, in sprejel mnenje, ki smo ga prejeli.

Prosim predstavnika Urada Republike Slovenije za informacijsko varnost, gospoda Koriya Goloba, da nam predstavi predlog uredbe in zlasti predlog stališča.

Izvolite!