Govor

Hvala gospa predsedujoča.

Hvala lepa državnemu sekretarju Šoltesu za izčrpno razlago.

Jaz se na tole ne spoznam še. Nisem prebral originalnega osnutka direktive. Imam pa tu gradivo. In poznam pa kar precej dobro urejenost sistema za odgovornost proti jedrski škodi, ki je stara 40, 50 let. Tam so zato, da bi lahko jedrska industrija propagirala in rasla, in v izogib tožbam proti jedrskim elektrarnam v primeru jedrske nesreče, ki bi potopila vsako podjetje, so naredili najprej Pariško konvencijo z bruseljskim protokolom, potem pa Dunajsko konvencijo. In te konvencije so omejile zgornjo, zgornji nivo škodnega zahtevka. Tedaj je bilo 5 milijonov dolarjev v zlati podlagi, to je danes, ne vem, 100 milijonov. Ampak to je potem z nadgradnjo je to prišlo zdaj na par milijard. Za vsako jedrsko nesrečo je je par milijard, s tem, da mora biti teh komercialno zavarovanih. Ampak, skratka za industrijo so omejili nivo. Ampak po drugi strani so pa rekli, ni važno kakšen je vzrok nesreče, če pride do nesreče, ste odgovorni in se odgovornost sploh ne dokazuje, si odgovoren »liabil«.

Zdaj me pa tu zanima, ali je, tu imam, prvič imam vprašanje, kaj to pomeni, nepogodbeni civilni odgovornosti, beseda nepogodbeni - kako se to prevede in kaj sploh to je?

Drugo pa, ali je tu, ali se sploh pogovarja v tej, v tej direktivi o kakršnikoli limitaciji zneskov odgovornosti? Ne vem, kakšen je v Ameriki to »tort lone«, kaj je v Evropi, niso, v Ameriki neomejena, po navadi, če je to civilna zadeva je neomejeno, lahko za kavo, ki jo poliješ na McDonald's v avtu, dobiš 5 milijonov ali pa 10 milijonov, kolikor nastavijo, kakor so dobri odvetniki.

Pri nas, sem tudi zdaj že videl, da za en medicinski primer gre že v milijone evrov. No, skratka, ali je to predvideno omejeno ali je to prazno?

In drugo, govorili ste o dokaznem bremenu, ki je do zdaj bil izključno na ubogem potrošniku, ki je proti tem ali multinacionalkam ali tem firmam, ki to dobavljajo, totalno nebogljen, ker imajo tisto na tisti strani take advokate, take advokatske hiše, da sploh ne pride zraven. In zato me zanima, ali je dobavitelj umetne inteligence odgovoren brez dokazovanja oškodovancev ali kaj bo tu. No, to me zanima. Vsekakor pa pozdravljam to, ampak mogoče kot za korak naprej bi pa predlagal, da se dela na mednarodni konvenciji, kajti to bo veljalo samo v Evropi ta direktiva. Hvala lepa.