Govor

Spoštovani, spoštovane poslanke, poslanci ter vsi vabljeni in prisotni na današnji 1. seji Pododbora za spremljanje rakavih obolenj v Republiki Sloveniji, res prav lepo pozdravljeni.

S sklicem dne 9. decembra 2022 ste prejeli predlog dnevnega reda seje pododbora, in sicer predlog dnevnega reda vsebuje tri točke, pod 1. točko predstavitev in seznanitev z Državnim programom za obvladovanje raka (DPOR) za obdobje 2022 do 2026, gradivo je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem, pod 2. točko predstavitev in potrditev dela Pododbora za spremljanje rakavih obolenj v Republiki Sloveniji za leto 2023, tudi to gradivo je bilo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem in pod 3. točko razno.

Predlagam, da preidemo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDSTAVITEV IN SEZNANITEV Z DRŽAVNIM PROGRAMOM ZA OBVLADOVANJE RAKA (DPOR) ZA OBDOBJE 2022-2026.

K tej točki dnevnega reda so bili vabljeni članice in člani pododbora, Ministrstvo za zdravje, v. d. direktorja direktorata dr. Branko Bregar in pa tudi z nami je gospa Mojca Gobec, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Onkološki inštitut Ljubljana, Onkološki inštitut Ljubljana, Državni program za obvladovanje raka, koordinatorka dr. Sonja Tomšič, UKC Ljubljana, v. d. direktorja doc. dr. Marko Jug, UKC Maribor, prof. dr. Anton Crnjac, direktor ONKO NET - Združenje slovenskih organizacij bolnikom zraka z rakom.

Glede na to, da je seveda, ko smo prešli Državni program za obvladovanje raka za obdobje 2022-2026, piše, da je državni program za obvladovanje raka program dejavnosti, nalog in ukrepov, ki so potrebni za učinkovito obvladovanje raka v Republiki Sloveniji, in seveda, da vsebuje stališča zdravstvene politike, zdravstvene stroke in civilne družbe do celostnega obvladovanja raka. Nosilec je Ministrstvo za zdravje, upravlja in vodi ga Onkološki inštitut Ljubljana, bi najprej dala seveda besedo predstavniku v. d. direktorja direktorata dr. Branku Bregarju kot Ministrstvo za zdravje, potem pa preidemo na samo predstavitev.

Gospod dr. Bregar, imate besedo, izvolite.