Govor

Hvala za besedo, spoštovani predsednik Vlade, ves ministrski zbor, lepo pozdravljeni. Gibanje Svoboda je letos zmagalo na volitvah, ker je obljubilo, da bo spoštovalo strokovnost in kompetentnost kadrov in s takimi kadri bo tudi vladalo. Da je mislilo resno, je bilo razvidno na predstavitvi zdaj že bivše ministrice Tatjane Bobnar na matičnem odboru, ko je do potankosti predstavila delo notranjega ministrstva, s posebnim poudarkom na poznavanju dela policije. Rada bi se ji tudi sama v tem trenutku zahvalila za njeno strokovnost in za njeno pokončnost. 14. novembra, ko je bila vložena interpelacija proti gospe ministrici, so poslanke in poslanci Gibanje Svoboda rekli, da so ponosni, ker prihaja gospa Bobnar iz njihovih vrst, namreč, s svojo strokovnostjo je dvignila ugled policije, ki naj bi bil do tedaj okrnjen in to so v resnici pokazale tudi javnomnenjske raziskave. Dobra novica torej. Takrat, gospod predsednik, ste jo podprli tudi vi.

Zato me zanima: Kaj se je v resnici zgodilo en mesec kasneje, da ste javno povedali, da ste izgubili zaupanje v ministrico? Kje se vajini pogledi razhajajo? Se morda razhajajo na strokovnost in primernost gospoda Lindava v.d. direktorja policije, za katerega je rekla stroka, da je primeren? Se morda razhajajo tudi v pogledu na strokovnost in apolitičnost ljudi, ki delajo v policiji?

Sprašujem vas, povejte javnosti, ali je politika kadrovala v policiji ali ni kadrovala.

Ali je za to vlado pomembno, kakšna je politično prepričanje nekoga, ki dela v policiji, v organu, ki mora izključno delati v skladu z zakonom?

Ali je, gospod predsednik, ostala politika pred vrati direktorja policije?

In še. Kakšno sporočilo dajete uradnikom? Ali se bodo morali po novem odpovedati svoji strokovnosti in se ukloniti političnim navodilom?

Hvala za vaš odgovor.