Govor

Tatjana Bobnar

Pozdravljeni ministrski zbor, predsednik Vlade, poslanke in poslanci!

Pred šestimi meseci sem v tej dvorani zaprisegla, da bom spoštovala Ustavo in pravni red ter ravnala skladno s svojo vestjo in v dobrobit prebivalcev Republike Slovenije. Tako sem skupaj s svojo ekipo tudi delovala sleherni dan v zadnjih šestih mesecih, z iskreno željo upravičiti zaupanje javnosti v delo našega resorja. Veliko projektov smo izpeljali. Morda se vam vsi niso zdeli enako pomembni kot nam, a vem, da so jih opazili in cenili ljudje ter kritična javnost. Za vsakega od njih sem neskončno hvaležna, saj me opominjajo, da je ta moja pot imela smisel. Moje vrednote in načela so vseskozi ista in tudi v zadnjem mesecu se niso spremenila.

Na tem mestu bi poudarila, da za največji dosežek štejem, da se je resor notranjih zadev odprl javnosti, povabil k sodelovanju s civilno družbo, da skupaj snujemo politike, dobro za vse, brez izključevanja, z upoštevanjem tudi tistih, ki so družbeno izključeni in ranljivi in katerih glasovi se v družbi navadno ne slišijo. Zadnje volitve sem razumela kot poziv volivcev k drugačni politiki, vključujoči, dejansko demokratični, politiki dialoga, ne oblastne arogance, politiki transparentnosti, ne pa zakulisnih interesnih dogovarjanj. Ko sem nastopila položaj ministrice, je bilo moje prvo dejanje, da sem umaknila soglasje za tožbe, vložene zaradi povračila stroškov za delo policije na protestih. Podala sem nove usmeritve policiji o delu na protestih, ki sledijo standardom ustavnega varovanja svobode zbiranja ter izražanja. Odredila sem strokovni nadzor nad delom policije v času protestov, največji v zgodovini Ministrstva za notranje zadeve, ugotovitve smo posredovali javnosti in pristojnim, ki lahko ugotavljajo odgovornost posameznikov.

V konkretne prekrškovne postopke se kot ministrica ne morem vpletati in se nisem, to je izven moje pristojnosti, in tako je v demokratični družbi edino prav, zagotovo pa bodo sodišča korektno pretehtala okoliščine konkretnih primerov in dokončno povedala, kakšno je ustavno pravilno delovanje oblastnih organov pri množičnih mirnih protestih. Začeli smo odstranjevati ograjo na meji, ki je grobo posegala v življenja obmejnih prebivalcev. Ko bi le to spodbudilo ljudi, da stopimo skupaj in delujemo izključno v javno dobro ter začnemo graditi družbo brez izključevanja.

Moj mandat se danes zaključuje. Vsem, ki ste mi v tem času stali ob strani in bili v pomoč, se iskreno zahvaljujem in vam želim vse dobro, predvsem pa želim vso srečo naši Sloveniji. Tistim, ki mi zamerite, da sem izpostavila določene nepravilnosti, pa naj odgovorim z mislijo sodnika Falconeja: Tisti, ki molčijo in hodijo s sklonjeno glavo, umrejo vsakič, tisti, ki govori na glas in hodi z dvignjeno glavo, umre samo enkrat. Hvala lepa in srečno.