Govor

Spoštovani kolegice poslanke in kolegi poslanci, gospe in gospodje, začenjam 5. sejo Državnega zbora, ki sem jo sklicala na podlagi prvega odstavka 67. člena Poslovnika Državnega zbora.

Obvestili o odsotnih poslankah in poslancih seje ter o vabljenih na sejo sta objavljeni na e-klopi.

Vse prisotne lepo pozdravljam!

Prehajamo na določitev dnevnega reda 5. seje Državnega zbora. Predlog dnevnega reda ste prejeli v sredo, 7. decembra, s sklicem seje. O predlogu dnevnega reda bomo odločali v skladu s prvim odstavkom 64. člena Poslovnika. Predlogov za umik posamezne točke z dnevnega reda oziroma predlogov za širitev dnevnega reda seje nisem prejela, zato zboru predlagam, da za današnjo sejo določi dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem.

Ker zdaj prehajamo na odločanje, vas prosim, da preverite delovanje svojih glasovalnih naprav in odločamo o dnevnem redu.

Glasujemo. Navzočih je 76 poslank in poslancev, vsi so glasovali za, nihče proti.

(Za so glasovali vsi.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je dnevni red 5. seje Državnega zbora določen.

Najprej bomo obravnavali obvestilo predsednika Vlade o odstopu mag. Tatjane Bobnar s funkcije ministrice za notranje zadeve. Predsednik Vlade dr. Robert Golob je v ponedeljek, 12. decembra, Državni zbor obvestil, da je mag. Tatjana Bobnar odstopila s funkcije ministrice za notranje zadeve in da bo funkcijo ministra za notranje zadeve začasno opravljala ministrica za javno upravo, Sanja Ajanović Hovnik.

Zdaj za obrazložitev odstopa dajem besedo ministrici mag. Tatjani Bobnar, prosim.