Govor

Duška Godina

Hvala za besedo.

Zakon, ki je danes v obravnavi je usmerjen v obvladovanje visokih cen energentov in zniževanje pritiska na odjemalce. Bil je podrobno predstavljen, zato naj navedem, da Agencija za energijo ukrepe, ki so usmerjeni v zniževanje porabe, spodbujanje rabe obnovljivih virov energije, reguliranja cen toplote, omejevanja tržnih prihodkov za proizvedeno in prodano energijo v regulacijskem območju slovenskega prenosnega operaterja ter prerazporejanje teh prihodkov končnim odjemalcem zelo pozdravljamo, jih podpiramo, saj dejansko omogočajo zadrževanje cen električne energije za končne odjemalce na vzdržni ravni.

Zakon je po našem mnenju skladen z usmeritvami evropske uredbe in zasleduje tudi ključne smeri potrebnega razvoja, ki so opredeljeni v dokumentu Evropske komisije z naslovom / nerazumljivo/ EU, predvsem pa predlagani ukrepi zagotavljajo, da trenutna kriza ne bi povzročila trajne škode za odjemalce in gospodarstvo.

Naj poudarim, da je agencija pri zakonu sodelovala. V okviru javne obravnave podala pripombe in predloge, ki so bile večinoma upoštevane. Zakon se nanaša v nekaterih delih tudi na pristojnosti Agencije za energijo, ena izmed njih je uporaba presežnih prihodkov operaterja prenosnega sistema iz naslova avkcije za čezmejne prenosne zmogljivosti, ki se bodo na podlagi tega zakona lahko uporabili za pokrivanje vseh stroškov elektrooperaterjev, tako prenosnega kot distribucijskega operaterja električne energije, omrežje električne energije, kar bo pomembno vplivalo tudi na gibanje omrežnine oziroma morebitno zniževanje omrežnine v prihodnjem obdobju seveda po predhodni odobritvi Agencije za energijo. S predlaganim zakonom se obseg dela za Agencijo za energijo tudi pomembno povečuje. Agencija za energijo bo na podlagi tega zakona zadolžena za nadzor nad izvajanjem člena, ki se nanaša na omejevanje presežnih prihodkov iz naslova prodajnih poslov za energijo, električno energijo, ki je bila proizvedena in prodana v regulacijskem območju sistemskega operaterja v Republiki Sloveniji. Gre za obsežno, zahtevno nalogo, zato naj že na tem mestu omenim, kot je tudi navedeno v predlaganem gradivu, da bo agencija primorana podati rebalans programa nedavno sprejetega programa dela in finančnega načrta Agencije za energijo za naslednje leto, kjer bomo predvideli torej povečanje stroškov za potrebno nadgradnjo informacijskega sistema kot tudi za dodatne zaposlitve.

Naj pa še enkrat, kot sem že v okviru programa dela, tudi na tem mestu omenim, da se Agencija za energijo sooča z resnimi kadrovskimi težavami. Ključen razlog pa je prav uvrstitev v enoten plačni sistem oziroma javni sektor in pa torej razlika med plačami, ki jih lahko imamo v javnem sektorju in tistimi, ki so v energetiki, ki jih pa Agencija za energijo regulira, zato tudi na tem mestu naslavljam to vprašanje, ki ga bom ponovno naslovila v okviru obravnave Zakona o energetski politiki, ki verjamem, da bo na vrsti v naslednjem letu.

Hvala zaenkrat.