Govor

Spoštovani kolegice in kolegi, dobro jutro, ministrica, dobro jutro!

Slovenija je, vsaj kar se tiče zahodnega Balkana, prislovična podpornica, kar pomeni, da vsaj kar se dogaja na zahodnem Balkanu podpiramo. Moje vprašanje pa je, kakšna so pa naša konkretna dejanja, da bi to ustno podporo tudi začeli prelivati v neka konkretna dejanja? Pa bom precej bolj konkreten, v čem govorim.

Zdaj, v zadnjih dneh se je pojavila nova napetost na Kosovu, med Kosovarji in pa samimi Srbi, ta stvar se še dodatno stopnjuje, prišlo je do streljanja, do nekih eksplozij, vsaj takšna so bila poročila in moje prvo vprašanje je, recimo, kaj bi Slovenija po vaše lahko naredila v odnosu med Srbijo in Kosovom, da se določene stvari vendarle normalizirajo? Ker pogovori tečejo že dolgo časa, nekega napredka ni, kljub temu, da se peljejo na najvišji evropski ravni. Ali po vaši oceni vi vidite tukaj kakšno priložnost za Slovenijo, glede na to, da obe dve državi dobro pozna, da so med obema državama dobri odnosi, da je tukaj morda kakšen korak več možno narediti ravno zaradi dejavnosti Slovenije.

Druga stvar je vrh zahodnega Balkana v Albaniji, ki teče v teh dneh. Še eden izmed mnogih vrhov, ki po moji oceni ne bo dal nobenih konkretnih rezultatov in na takšen način se seveda tudi demotivira in utruja vse narode na zahodnem Balkanu in na nek način kljub ves čas obljubljeni evropski perspektivi do te ne pridejo.

Torej moje drugo vprašanje bi bilo, če tukaj tudi vi vidite, da bi Slovenija lahko bolj konkretizirala svoje prispevke in dejavnosti? Skratka, pod črto, vprašanje je, kako bi lahko bila vloga Slovenije na zahodnem Balkanu bolj konkretna in bolj vidna.