Govor

Tanja Fajon

Hvala lepa, predsednik.

Vse članice in člane odbora lepo pozdravljam!

Hvala za vprašanje v zvezi z Iranom. Iran pozorno spremljamo vse proteste, ki se dogajajo po smrti omenjene Mashe Amini v priporu 16. septembra. Slovenija je zelo zaskrbljena zaradi obtožb o razširjenih kršitvah človekovih pravic žensk in deklet v Iranu, vključno s sporočili o ženskah, ki so pretepene, so žrtve spolnega nasilja, diskriminacije, tudi priporov aretiranih. Jaz sem imela priložnost govoriti z iranskim zunanjim ministrom zelo kmalu po dogodku ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku in v pogovoru sem sama izrazila ostro obsodbo in skrb zaradi kršitev človekovih pravic žensk in deklet, tudi zaradi stanja svobode medijev v državi, dala resna opozorila.

Enako smo zelo hitro septembra podprli izjavo Josepha Borella, vodja evropske diplomacije, konec septembra, to je bil takrat ustrezen odziv na dogajanje v Iranu.

Je pa dejstvo, da je v Iranu umrlo najmanj 300 ljudi od takrat naprej, kar seveda ostro obsojamo in obžalujemo, vključno z najmanj 50 otroki, kar je srhljivo in grozljivo, kar se dogaja. Sodelovali so v mirnih protestih mlade ženske, samo zaradi dejstva o prisilnem obveznem nošenju naglavne rute so se dogajale tudi številne samovoljne aretacije številnih udeležencev protestov.

Zdaj, pred kratkim je bila tudi skupščina, zasedanje Sveta za človekove pravice, ki je obsodil nasilje nad protestniki v Iranu. To je bilo 24. novembra, tudi sama sem sodelovala virtualno na tem posebnem zasedanju, in takrat smo se dogovorili in Slovenija je podprla tudi resolucijo, ki bo vzpostavila fact-finding misijo, ki bo preiskovala kršitve človekovih pravic, povezane z mirnimi protesti, s posebnim ozirom na dimenzijo spola.

Zdaj, verjetno ste zasledili, da se je na grobo nasilno zatiranje odzval tudi z izjavo predsednik Vlade Golob, takrat, ko je bilo to posebno zasedanje o stanju človekovih pravic v Iranu. Jaz sem govorila tudi z vodjo evropske diplomacije po telefonu, pa tudi osebno, kaj lahko še kot Evropska unija naredimo več, ampak dejstvo je, da smo na tem zasedanju sveta Organizacije združenih narodov za človekove pravice potrdili enako pravico vseh do mirnega protesta in obsodili na ciljno zatiranje protestov, kot sem rekla, izrazili res veliko skrb zaradi uboja in pobijanja otrok med protesti, zaradi poročil o dosojenju smrtne kazni protestnikom, in pozvali Iran seveda k spoštovanju vseh mednarodnih obvez s področja človekovih pravic in izpustitvi vseh, ki so bili priprti zaradi miroljubnih protestov.

Tako da, ves čas situacijo spremljamo, posebej, ko gre za kršitve človekovih pravic in nasilje nad ženskami, so pa tu seveda še druge zadeve, povezane z Iranom.

Hvala.