Govor

Dobro jutro, spoštovane kolegice in spoštovani kolegi! Začenjam 11. sejo Odbora za zunanjo politiko.

Obveščam vas, da so zadržani in se na seji kot nadomestne članice in člani nahajajo naslednji poslanke in poslanci, in sicer, najprej sem prejel opravičila o odsotnosti. In sicer so odsotni: dr. Anže Logar, Janez Janša in Franci Breznik. Na seji s pooblastili sodelujejo e naslednje poslanke in poslanci: Tamara Vonta nadomešča poslanca mag. Miroslava Gregoriča, Miha Kordiš nadomešča poslanca dr. Mateja Tašner Vatovca, Tereza Novak nadomešča poslanca Dejana Premika, Rastislav Vrečko nadomešča poslanca Dušana Stojanovića in Sara Žibrat nadomešča poslanko Leno Grgurevič.

Vse lepo pozdravljam!

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. 5. 12. 2022 ste prejeli predlog za širitev dnevnega reda s točkama 1a, 1b in 1c. Predlagam, da najprej glasujemo o predlogu za širitev s točko 1a. Glasujemo. Navzočih je 10 poslank in poslancev, za je glasovalo 9, nihče proti.

(Za je glasovalo 9.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Prehajamo na glasovanje o predlogu za širitev s točko 1b. Glasujemo. Navzočih je 11 poslank in poslancev, za je glasovalo 10, nihče proti.

(Za je glasovalo 9.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Obveščam vas o še enem pooblastilu, in sicer Mojca Šetinc nadomešča Martina Marzidovška.

Prehajamo še na glasovanje o predlogu za širitev s 1c. Glasujemo. Navzočih je 11 poslank in poslancev, za je glasovalo 10, nihče proti.

(Za je glasovalo 9.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Tako je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem in z izglasovanimi širitvami.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – VPRAŠANJA IN POBUDE ČLANOV ODBORA ZA ZUNANJO POLITIKO.

Ta točka je uvrščena na dnevni red rednih sej Odbora za zunanjo politiko na podlagi prvega odstavka 3. člena Zakona o zunanjih zadevah. Glede poteka te točke naj vas spomnim, da ob smiselni uporabi 245. in 246. člena Poslovnika ustna predstavitev poslanskih vprašanj ne sme trajati več kot tri minute, odgovor predstavnika Vlade pa lahko traja največ pet minut. Možno je tudi dopolnilno vprašanje poslanca, ki lahko traja največ dve minuti, dopolnitev odgovora predstavnika Vlade pa lahko traja tri minute. Obveščam vas tudi, da ob smiselni uporabi dvesto 242. člena Poslovnika lahko poslanec na eni seji postavi največ dve ustni vprašanji. Tako bi uveljavili ustaljeno prakso, in sicer, da bi najprej postavili ministrici sklop vprašanj, potem pa bi besedo za odgovore predali ministrici.

Želi kdo želi besedo? Lucija Tacer, izvolite.