Govor

Tomaž Horvat

Hvala za besedo. Lep pozdrav vsem skupaj.

Komisija za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide je predlog zakona o spremembah Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno obravnavala na svoji 21. seji. Komisija je podoben, vsebinsko celo malo širši vladni predlog zakona obravnavala že na 2. seji 14. 2. 2018 in mu izrekla podporo, a navedeni predlog zakona zaradi predčasnega zaključka sedmega mandata Državnega zbora ni doživel epiloga.

Tudi tokrat komisija k aktualnim predlaganim zakonodajnim spremembam nima konkretnih pripomb in predlog zakona podpira. Se je pa v razpravi dotaknila nekaterih tematik, ki se nanašajo na vsebino veljavnega zakona na splošno. Tako je pozvala k dodatni okrepitvi aktivnosti na področju preprečevanja dela in zaposlovanja na črno, poenotenju meril pri izvajanju nadzora nad delom na črno ter k razširitvi možnega spektra kršitev v povezavi z izvajanjem različnih spletnih storitev, torej ne samo s področja pristojnosti Ministrstva za delo.

Komisija je bila seznanjena tudi s stagniranjem števila izvajalcev osebnega dopolnilnega dela in ne bistvenimi spremembami v številu izdanih vrednotnic v preteklih letih. Ob tem je komisija razpravljala kako bi se dalo še dodatno poenostaviti postopek pridobitve vrednotnic v primeru, ko oseba ne zna ali mora uporabiti možnosti dostopa do vrednotnice preko portala e-uprava. Pa tudi o tem kako bi se z vidika večje zaščite izvajalcev osebnega dopolnilnega dela, kar je bil tudi eden od motivov za sprejem zakonskih rešitev, postopek izdaje vrednotnic lahko tesneje povezalo s postopkom izdaje storitve in plačila za opravljeno storitev. Tako je bilo ministrstvu dano v razmislek, da bi se v izvajanje vseh aktivnosti v zvezi z osebnim dopolnilnim delom vršilo preko Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, torej na enem mestu in s tem omogočilo večjo preglednost področja osebnega dopolnilnega dela.

Ministrstvo je bilo ob tem mnenja, da ni potrebe po takšni spremembi, saj obstoječi sistem, četudi so vanj vključeni različni organi, upravne enote, AJPES, FURS, dobro zajamejo vse ključne podatke o izvajalcih osebnega dopolnilnega dela, hkrati pa omogoča podrobno spremljanje izvajanja navedene oblike dela, vključno s finančnimi transakcijami.

Kot že rečeno, komisija aktualne predlagane zakonske spremembe podpira brez pripomb.

Hvala za vašo pozornost.