Govor

Lepo pozdravljeni! Članice in člane odbora ter ostale prisotne lepo pozdravljam! Začenjam 12. nujno sejo Odbora za finance.

Obveščam vas, da je zadržan dr. Anže Logar in da na seji kot nadomestni člani prisostvujejo: Rastislav Vrečko namesto Bojana Čebele in Anton Šturbej namesto Suzane Lep Šimenko.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku ni bilo podanih predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – MNENJE ODBORA O ZAHTEVI DRŽAVNEGA SVETA ZA PONOVNO ODLOČANJE DRŽAVNEGA ZBORA O ZAKONU O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O DOHODNINI.

Državni svet je na 33. izredni seji, 5. 12. 2022, na podlagi tretje alineje prvega odstavka 27. člena Ustave Republike Slovenije sprejel zahtevo, da Državni zbor ponovno odloča o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini (EPA 302-IX), ki ga je Državni zbor sprejel na 27. izredni seji, 28. 11. 2022. Zahteva Državnega sveta je bila Odboru za finance kot matičnemu delovnemu telesu posredovana v mnenje na podlagi 147. člena Poslovnika Državnega zbora.

K obravnavi točke so vabljeni Državni svet, Ministrstvo za finance in Zakonodajno-pravna služba.

Kot gradivo ste s sklicem prejeli zahtevo Državnega sveta z dne 5. 12. 2022 za ponovno odločanje o zakonu, zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora z obravnavano točko dnevnega reda, mnenja Zakonodajno-pravne službe in danes tudi mnenje Vlade.

Začenjamo obravnavo zahteve Državnega sveta za ponovno odločanje o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini. Besedo dajem predstavniku Državnega sveta za obrazložitev zahteve. Gospod državni svetnik mag. Marko Zidanšek, izvolite.