Govor

Matjaž Han

Hvala lepa, predsednica. Spoštovane kolegice in kolegi, poslanke in poslanci! Dober dan. V bistvu ne bom dolg.

Najprej naj rečem, da vsi veste, da ne gre za zahteven zakon, da zakon je po skrajšanem postopku. V bistvu na nek način z zakonom, s tem zakonom, ki je pred vami podaljšujemo ali pa stanje, ki je bil spremenjen s PKP v bistvu podaljšujemo oziroma ga uzakonjujemo. Vi veste, da je to tema, ki je Zakon o trgovini je bila ali pa glede zaprtja trgovin je bila tema, ki je tudi romala na referendum. Vsi vemo kakšen je bil takrat referendum kaj so si ljudje mislili. Če smo zelo realni, vsi vemo, da je to, da so ob nedeljah trgovine v Sloveniji zaprte relativno zelo dobro. Da zaradi tega, ker so ob nedeljah trgovine zaprte ni prišlo do neke hude gospodarske situacije za trgovine, za trgovska podjetja in mislim, da smo naredili en korak naprej in vemo kdo so bili takrat predlagatelji. Jaz mislim, da se lahko tudi tistim predlagateljem takrat zahvalimo. Na našem ministrstvu smo pripravili ta Zakon o dopolnitvi Zakona o trgovini. S predlogom zakona, seveda se spreminja določba Zakona o trgovini, ki ureja obratovalni čas prodajaln. Kot sem že rekel, leta 2022 je bila sprejeta novela zakona, na katerih je bila večina prodajaln ob nedeljah in praznikih zaprta, izjema so bile prodajalne s površino do 200 kvadratnih metrov prodajnega prostora v bolnišnicah, bencinskih servisih, železniških in avtobusnih postajah, letališčih, pristaniščih in pa mejnih prehodih. Poleg tega pa tudi vse prodajalne s površino prodajnega prostora do 200 kvadratnih metrov, s katerim delom opravlja samostojni podjetnik oziroma lastnik prodajalne ali pa zakoniti zastopnik pravne osebe, zdaj, ali pa lahko mu tudi rečemo prokurist.

In ta novela je bila takrat, seveda se spomnim tudi sam, sprejeta z veliko, veliko večino.

Zaprtje prodajaln ob nedeljah in praznikih je seveda vplivalo na poslovanje subjektov, vendar ne v taki meri, da bi zadeve lahko bile kritične.

Seveda so se s tem zakonom, ko smo zakon sprejeli, na ministrstvo začeli obračati predstavniki, ne vem, občin ali pa lokalne samouprave, katerih so, kateri imajo v svoji lasti Turistične informacijske centre, da bi lahko obratovali ob nedeljah, niso pa smeli prodajati pa spominkov in tako naprej in to se mi zdi res brez veze, in se mi zdi, da je prav, da s tem zakonom to zdaj na nek način podaljšujemo.

In podobno, pa podobno smo imeli tudi probleme, kar se tiče muzejev.

Tako da je ta veljavna ureditev je predstavljala v bistvu težave za prodajalne, ki delujejo tudi v okviru letališč. Dobro, zdaj mi v Sloveniji žal imamo samo eno letališče, ki jih ima pač trgovino na svojem, v svojih prostorih in zato ga, bom rekel, uvrščamo med izjeme. In pa tudi glede same kvadrature.

Zdaj, okoli letališč, nek, saj veste, vi, večina od vas se dnevno, bom rekel, ste prisotni na letališčih, glede na to, da potujete v tujino in tako naprej, in zadeve zelo dobro poznate. Tako da vam ne bi rad razlagal.

Zdaj, če želimo, da zadeve naprej funkcionirajo tako kot zdaj, mi moramo ta zakon sprejeti, zato, da bodo s 1. januarjem v bistvu zadeve lahko funkcionirale naprej.

Zdaj, če se dotaknem še same procedure, seveda smo mi šli na Ekonomsko-socialni svet, kjer so ga seveda predstavniki delojemalcev podprli, vendarle v obsegu, v tem obsegu, kot smo tudi mi sami zapisali, da ne bi prišlo do kakšnih drugih izjem. Delodajalska stran, pa moram pošteno povedati, pa je bila seveda do predloga zadržana, ker seveda bi si ji delodajalci, in to jih jaz tudi razumem, želeli še, bom rekel, razne izjeme. Vendar smo pač se odločili na Vladi, zaradi vseh znanih dejstev in zgodovine tega teka zakonodaje in tako naprej, da ne podpremo, ne podpremo njihovih pogledov. Mi smo dobili seveda še pripombe tudi v obliki amandmajev, da bi jih v obliki amandmajev, vendar bi prosil, da tu ne delamo zdaj velikih salto mortale, ker si bomo naredili več težav kot pa koristi.

Zdaj, malo moramo pogledati tudi na delavke in delavce v trgovinski dejavnosti. To se mi zdi zelo dobro in kakorkoli, tudi prav je, da oni ohranjajo, da so ob nedeljah in praznikih lahko med svojimi družinami, kar se mi zdi to zelo, zelo pomembno.

Tako da, jaz bi s tem končal, ker sem na začetku rekel, da ne gre za nobene bistvene spremembe. V bistvu uzakonjamo to, kar je zdaj že je. Jaz bi se vam zahvalil in prosil za podporo, da lahko na nek način s 1. januarjem zadeve naprej funkcionirajo kot zdaj.

Hvala lepa.