Govor

Nataša Kovač

Hvala lepa.

Lepo pozdravljeni!

Kot je bilo v uvodu že rečeno, je potekal postopek v skladu z ustreznim zakonom za določitev kandidatke za to mesto. Glede na to, da sta bili obe kandidatki, govorimo samo o kandidatkah. Kot verjetno že veste, sta se prijavili dve kandidatki za to mesto, in sicer mag. Beti Hohler in dr. Miša Zgonec Rožej.

Predsednik republike je pregledal vsa mnenja, vse povsod, opravil pogovore s kandidatkami, se posvetoval z vodji poslanskih skupin in na tej podlagi odločil, da Državnemu zboru v imenovanje za kandidatko za sodnico na kazensko sodišče v Haagu za mandat od leta 2024 dalje predlaga mag. Beti Hohler; strokovnjakinjo za mednarodno kazensko pravo s petnajstletnimi delovnimi izkušnjami v pravosodju, tega več kot 10 let na mednarodnih kazenskih in internacionaliziranih sodiščih. Ima številne izkušnje z zahtevnimi kazenskimi postopki na področju mednarodnih hudodelstev, je mag. znanosti iz mednarodnega prava. Magistrski študij je končala na Pravni fakulteti Univerze v Amsterdamu, s področja mednarodnega in evropskega prava. Trenutno je doktorska kandidatka na katedri za mednarodno pravo Pravne fakultete Univerze v Ljubljani. Od leta 2015 je zaposlena kot tožilka na Mednarodnem kazenskem sodišču, kjer je najvišje rangirana tožilka iz držav vzhodno evropske skupine in najmlajša tožilka, ki je vodenje tožilske skupine v enem od primerov na tem sodišču tudi prevzela. V primeru Prosecutor Wise Dominic Ongwen, ki velja za najbolj obsežnega na Mednarodnem kazenskem sodišču doslej, je bila ena od vodilnih tožilcev. Trenutno vodi in sodeluje v dveh primerih, ki se nanašata na hudodelstva zoper človečnost.

Pred tem je mag. Beti Hohler službovala v misiji(?) Evropske unije za vladavino prava na Kosovu, kjer je svetovala mednarodnim sodnikom na področju kazenskega prava in mednarodnega humanitarnega prava. Vodila je obsežne in kompleksne spise na področju vojnih zločinov, terorizma in organiziranega kriminala in sodelovala tudi v nekaterih največjih primerih pred mednarodnimi sodnimi senati na Kosovu. Mag. Beti Hohler je aktivna tudi na akademskem področju, je soustanoviteljica in vodja izobraževanj pri Inštitutu za izobraževanje in zagovorništvo v mednarodnem pravu v Haagu, več kot 15 let je urednica posebne publikacije Oxford Reports on International Law in Domestic Courts, avtorica strokovnih člankov s področja mednarodnega kazenskega prava in dela sodišča. Med drugim je tudi ena od avtorjev vodilnega svetovnega komentarja statuta Mednarodnega kazenskega sodišča.

Med ključnimi kriteriji za izbor sodnikov Mednarodnega kazenskega sodišča sta usposobljenost na področju kazenskega materialnega in procesnega prava ter izkušnje z vodenjem najbolj zapletenih sodnih procesov. Mag. Beti Hohler take izkušnje ima, in sicer predvsem pred mednarodnimi kazenskimi sodišči v različnih vlogah, na strani obrambe, kot tožilka in svetovalka s sodnim senatom, kot specialistka za mednarodno kazensko pravo, ki se kot tožilka in svetovalka že 11. let ukvarja s presojo dokazov in reševanjem kompleksnih vprašanj mednarodnega kazenskega postopka. Njeno nominacijo je s posebnim pismom podprl tudi glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča, gospod Karim Kan.

Na podlagi vsega navedenega predsednik Republike Slovenije ocenjuje, da je mag. Beti Hohler primerna in visoko strokovno kvalificirana kandidatka za sodnico na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu in predlaga Državnemu zboru, da jo potrdi kot kandidatko za to sodišče.

Hvala lepa.