Govor

Lepo dobro jutro!

Kolegice in kolegi, vsi prisotni, pričenjam 9. nujno sejo Mandatno-volilne komisije!

Obveščam vas, da imamo nekaj nadomeščanj s pooblastili, in sicer: poslanko Natašo Avšič Bogovič nadomešča Gašper Ovnik, Mojco Šetinc Pašek Rastislav Vrečko, Alenko Jeraj pa Rado Gladek.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: Predlog za izvolitev kandidatke za sodnico na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu, 2. točka - Ugotovitev prenehanja mandata sodnika porotnika Delovnega sodišča v Mariboru. 15. novembra pa sem predlagala še razširitev dnevnega reda seje, z naslednjima, z naslednjima točkama: 1.a točka - Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrožne sodnice na Okrožnem sodišču v Ljubljani in 1.b - Predlog za imenovanje članov Nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga.

Želi kdo v imenu poslanske skupine predstaviti stališče o predlogih za razširitev dnevnega reda? (Ne.) Ugotavljam, da ne.

Torej glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 1.a točko.

Glasujemo. Prisotnih je ? poslank in poslancev, za je glasovalo 11, proti nihče.

(Za je glasovalo 11.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Zdaj pa glasujemo še o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 1.b točko.

Glasujemo. Prisotnih je ? poslank in poslancev, za je glasovalo 11, proti nihče.

(Za je glasovalo 11.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je tudi ta sklep sprejet.

Nekatera gradiva za današnjo sejo ste prejeli v predal v sistemu Udis. Vsebujejo osebne podatke, ki so varovani na podlagi zakona. Če jih nameravate navajati, vas lepo prosim, da me o tem predhodno obvestite, da v takem primeru potem sejo zapremo za javnost.

Sedaj pa prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZA IZVOLITEV KANDIDATKE ZA SODNICO NA MEDNARODNEM KAZENSKEM SODIŠČU V HAAGU, ki ga je Državnemu zboru predložil predsednik republike.

Predlog ste članice in člani prejeli v varovani predal v sistemu Udis, k tej točki pa sem vabila Urad predsednika republike; seje se udeležuje gospa Nataša Kovač, generalna sekretarka v Uradu predsednika republike, ki jo prav lepo pozdravljam.

Na podlagi Zakona o predlaganju kandidatov iz Republike Slovenije za sodnike mednarodnih sodišč izvoli Državni zbor kandidata za sodnika mednarodnega sodišča s tajnim glasovanjem in z večino glasov vseh poslancev. Predsednik Republike Slovenije se po pridobitvi mnenja Vlade in Sodnega sveta, do prijavljenih kandidatur za kandidata za sodnika mednarodnega sodišča opredeli ter posreduje predloge potrebnega števila kandidatov za izvolitev Državnemu zboru, lahko pa predlaga tudi več kandidatov, kot je potrebno po pravilih mednarodnega sodišča.

Predsednik republike za kandidatko za sodnico na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu Državnemu zboru v izvolitev predlaga mag. Beti Hohler.

Predlog je obrazložen, priloženi sta mu tudi mnenji Vlade in Sodnega sveta, zato zdaj predajam besedo gospe Nataši Kovač za dodatno obrazložitev.

Izvolite.