Govor

Ja, zdaj rad bi samo uvodoma opozoril, da je sklic nujne seje na zahtevo poslanske skupine neka relativna svetinja v Državnem zboru. Tako, da če ni ustavnih razlogov, da takšnega sklica ni, nima, ne morete kar tako odvreči tega sklica in tudi seja se mora zaključiti po poslovniku na nek normalen način.

Tisto, kar je v tem trenutku problematično, je manever, ki ga skušate narediti. Minister Erjavec je zdaj v svoji začetni predstavitvi 10 minut lagal. Kako koalicijski poslanci pristajate na to?

21. 10., na moje vprašanje na seji Državnega zbora je minister Erjavec povedal, da se bo kupovalo, da gre za 14 vozil. Citiram: »moram pa povedati, da ima trenutno Slovenska vojska 85 teh vozil, da predstavljajo nekako hrbtenico slovenskega obrambnega sistema«. Tistih 12 minut, kolikor je trajalo poslansko vprašanje, sva se pogovarjala o Valukih, o oklepnikih 6x6, o tem, da dela ministrstvo raziskavo trga za nakup teh oklepnikov. To isto razpravo smo imeli na proračunski seji Odbora za obrambo in direktor direktorata gospod Kralj je potrdil, da gre za nakup Valukov. Če želite, lahko spremenimo besedilo sklepov, pa bo pisalo Pandur. V redu. Ampak takrat ste vsi trije – načelnica, minister in direktor direktorata za logistiko – zatrdili, da gre za nakupe oklepnih vozil 6x6, da bodo šli iz načrta razvojnih programov glavne opreme in da obstaja samo en ponudnik takih vozil. En teden kasneje mi je minister na seji Državnega zbora zagotovil, da pač to potrebujejo, da je to zahteva vojske in gre za 14 vozil. Mislim, koga vi zdaj tukaj farbate, no?