Govor

Najlepša hvala. Torej ponovno spoštovane kolegice in kolegi, začenjam 3. redno sejo Komisije za nadzor javnih financ.

Obveščam vas, da je zadržan in se seje ne more udeležiti Milan Jakopovič, kot nadomestni člani pa s pooblastilom sodelujejo gospod Jonas Žnidaršič, ki nadomešča Janija Prednika, potem Miroslav Gregorič, ki nadomešča gospo Moniko Pekošak, in Tomaž Lah, ki nadomešča gospo Andrejo Živic, torej kar nekaj nadomestil.

Torej prehajamo na določitev dnevnega reda seje. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje s točko dnevnega reda. Ker v samem poslovniškem roku s predsednikom Breznikom nisva prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem.

Obveščam vas, da so bili na sejo vabljeni mag. Jorg Kristijan Petrovič, član Evropskega računskega sodišča, gospa Jana Ahčin, predsednica Računskega sodišča Republike Slovenije, Urad predsednika Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije, ki so se opravičili, Ministrstvo za finance, Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Računsko sodišče Republike Slovenije in poslanke in poslanci iz Republike Slovenije v Evropskem parlamentu.

Prehajamo na 1. IN TUDI EDINO TOČKO DNEVNEGA REDA SKUPNE SEJE, SEZNANITEV Z LETNIMA POROČILOMA EVROPSKEGA RAČUNSKEGA SODIŠČA ZA PRORAČUNSKO LETO 2021.

Za sejo ste prejeli naslednja gradiva Evropskega računskega sodišča, in sicer: Letno poročilo o izvrševanju proračuna Evropske unije za proračunsko leto 2021 in Letno poročilo o dejavnostih, financiranjih iz 8., 9., 10. in 11. evropskega razvojnega sklada za proračunsko leto 2021 ter dokument, citiram: »Na kratko o reviziji EU, predstavitev letnih poročil Evropskega računskega sodišča za leto 2021.«

Naj v uvodu povem, da v skladu s členom sedmega protokola številka 1 o vlogi nacionalnih parlamentov v Evropski uniji, priloženega Pogodbi o delovanju Evropske unije, Računsko sodišče pošilja svoja letna poročila o vednosti, svoja poročila v vednost nacionalnim parlamentom sočasno kot Evropskemu parlamentu in Svetu Evropske unije. Tudi na ta način naj bi bili nacionalni parlamenti bolj udeleženi pri dejavnostih in nadzoru institucij Evropske unije.

Sedaj pa za uvodno besedo, za uvodno predstavitev obeh obsežnih Letnih poročil dajem besedo gospodu mag. Jorgu Kristijanu Petroviču, članu Evropskega računskega sodišča.

Prosim, izvolite!