Govor

Tina Heferle

Hvala lepa, predsednik za besedo.

Lep pozdrav vsem prisotnim!

Zdaj, če na kratko predstavim stališča, delegacije Republike Slovenije se bo udeležila rednega zasedanja Sveta za pravosodje in notranje zadeve, ki bo potekalo v Bruslju.

Ministri za notranje zadeve se bodo v razširjenem formatu, tako imenovanem Schengenskega sveta, v katerem poleg ministrov članic držav EU sodelujejo tudi njihovi kolegi iz štirih pridruženih schengenskih držav, bodo obravnavali torej predlog širitve schengenskega območja na Hrvaško, Bolgarijo in Romunijo, in s tem seveda na odpravo nadzora na notranjih mejah s temi tremi državami. Gre za v bistvu zadnjo fazo postopka, ki sledi ugotovitvi, da vse tri države izpolnjujejo tehnične pogoje za uporabo, za polno uporabo določb schengenskega pravnega reda, in seveda sledi pozitivnemu mnenju Evropskega parlamenta.

Evropska komisija je sicer že šestnajstega novembra objavila posebno poročilo o okrepitvi Schengena z vključitvijo Bolgarije, Romunije in Hrvaške v območje brez nadzora na notranjih mejah. In Slovenija seveda načeloma pozitivna, je seveda pozitivna do predlogov za vse tri države, mora pa seveda Slovenija dokončno stališče sprejeti tukaj, se pravi potrditi v Državnem zboru.

Na tem zasedanju bo seveda ponovno predstavljeno stanje v schengenskem območju, pri čemer je napovedana predstavitev barometra kot prikaz splošnega stanja v schengenskem območju, ki vključuje oceno, temelječo na analizi trenutnih migracijskih trendov, razmer na zunanjih mejah in ugotovitvah schengenskih evalvacij. Pričakujemo, da bo na tokratnem zasedanju predsedstvo predstavilo rezultate posvetovanj glede prioritetnih tem v okviru schengenskega cikla v luči organizacije tovrstnih razprav v prihodnje in pa Evropska komisija bo v okviru te točke predstavila še trenutno stanje na področju boja proti tihotapljenju migrantov in implementacije interoperabilnosti v Evropski uniji.

Še za konec lahko povem ministri bodo razpravljali tudi o situaciji v Ukrajini, zaradi ruske agresije, s poudarkom na stanju glede beguncev v Evropski uniji in na varnostnem dialogu. Predstavljeno bo tudi stanje pri pogajanjih v svetu z Uredbo o preprečevanju in boju proti spolnim zlorabam otrok.

Na področju migracij pa se bo nadaljevala razprava z oktobrskega sveta. Tako glede pakta o migracijah in azilu kot tudi razmerah na glavnih migracijskih poteh.

Toliko na kratko.

Hvala.