Govor

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi!

Začenjam 22. sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Obveščam vas na začetku seje, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani odbora: tukaj imam opravičilo kolega mag. Janeza Žaklja.

Na seji pa kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: kolegico Andrejo Rajbnšu nadomešča kolega mag. Dean Premik, ki ga prav lepo pozdravljam, kolega dr. Martina Premka nadomešča Terezija Novak in pa kolegico Almo Intihar nadomešča kolega mag. Miroslav Gregorič. Vse tri vas lepo pozdravljam na današnji seji.

Obveščam vas, da so na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednika Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade ter predstavniki Vlade in pa tudi Državnega sveta. Vse navzoče vas lepo pozdravljam.

Prehajam na določitev dnevnega reda seje odbora.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red. Dne 29. novembra 2022 ste prejeli še obvestilo o razširitvi dnevnega reda. Tako se dnevni red seje razširi z naslednjo točko: 2.a točka - Predlog stališča Republike Slovenije do Predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o vzpostavitvi instrumenta za zagotavljanje podpore v Ukrajini za leto 2022, to je predlog glede razširjenja mikrofinančne pomoči.

To razširitev torej določa 154.d člen Poslovnika Državnega zbora. Določen torej takšen dnevni red današnje seje odbora, kot ste ga prejeli s sklicem in tudi s to dodatno razširitvijo.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - ZASEDANJE SVETA EVROPSKE UNIJE ZA PRAVOSODJE IN NOTRANJE ZADEVE V BRUSLJU 8. IN 9. DECEMBRA 2022.

Gradivo k 1., 4., 5. in 6. točki dnevnega reda smo prejeli od Vlade 1. decembra 2022 na podlagi 8. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije.

Sedaj bi prosil državno sekretarko, gospo Tino Heferle, da nam predstavi izhodišča za področje notranjih zadev.

Izvolite, gospa Heferle!