Govor

Matej Skočir

Spoštovana predsednica, spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, ostali navzoči. Bom v tem uvodnem delu poskušal biti kratek.

Torej, pred vami je poročilo za leto 2021. Poročilo je pripravila oziroma tudi in usklajevala Uprava Republike Slovenije za jedrsko varnost. Kar je pomemben podatek je, da takšna poročila pravzaprav uprava pripravlja nepretrgoma že od leta tisoč 1985. Postopkovno, kot je bilo že uvodoma rečeno, to poročilo sprejme Vlada in ga pošlje Državnemu zboru Republike Slovenije. Zanimiv podatek je tudi ta, da je to poročilo pripravljeno nenazadnje tudi v angleškem jeziku prav zaradi tega, da lahko tudi tuje zainteresirane javnosti do njega dostopajo in se z njim tudi seznanjajo.

Če na kratko povzamem kateri vsi deležniki so vključeni oziroma prispevajo k končnemu poročilu. Torej, gre primarno za, kot sem že omenil, Uprava Republike Slovenije za jedrsko varnost, gre v nadaljevanju za Upravo Republike Slovenije za varstvo pred sevanji, Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Ministrstvo za infrastrukturo, Ministrstvo za notranje zadeve, Upravo Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Agencijo za radioaktivne odpadke, Sklad za financiranje razgradnje Nek, jedrski pol GIS, Nuklearna elektrarna Krško, Rudnik Žirovski Vrh, Institut Jožef Stefan, Zavod za varstvo delo in drugih, kar pomeni, da je vrsta deležnikov vključena za to, da lahko takšno poročilo prav pripravimo. Je pa ključno, glavno sporočilo, ki prinaša, ki ga ta poročilo pravzaprav prinaša. Sporočilo je pa to, da v letu 2021 je bilo leto, ki je potekalo s tega vidika mirno, predvsem pa je bil dosežen nek temeljni cilj oziroma temeljni namen, to pa je, varstvo ljudi in okolja pred nepotrebnimi škodljivimi učinki ionizirajočih sevanj, s tem pa pravzaprav tudi dosežen ta temeljni cilj jedrske in pa sevalne varnosti v Republiki Sloveniji.

Za podrobnejši pregled same vsebine pa bi jaz tukaj prosil tudi kolege iz Uprave za jedrsko varnost, da po posameznih sklopih tudi podajo podrobnejša pojasnila.

Tako da, hvala za ta uvod.