Govor

Spoštovane kolegice in kolegi, pričenjam 4. sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor ter vas vse pozdravljam!

Prav tako pozdravljam vse ostale prisotne na današnji seji!

Na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: Tine Novak, ki nadomešča Tomaža Laha, Bojan Čebela, ki nadomešča Martina Marzidovška, Andreja Živic, ki nadomešča mag. Miroslava Gregoriča, Lenart Žavbi, ki nadomešča Miho Lamuta, Damijan Zrim, ki nadomešča Predraga Bakovića, in doktor Tatjana Grajf, ki nadomešča doktor Natašo Sukič.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbor.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red s tremi točkami, v zvezi s katerimi v poslovniškem roku nisem prejela nobenega predloga za spremembo, zato je ta določen, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO PREDLOGA RESOLUCIJE O NACIONALNEM PROGRAMU RAVNANJA Z RADIOAKTIVNIMI ODPADKI IN IZRABLJENIM GORIVOM ZA OBDOBJE 2023-2032, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada.

Na tej točki v imenu Poslanske skupine Svoboda na podlagi 74. člena Poslovnika Državnega zbora predlagam, da se razprava in odločanje o tej točki dnevnega reda oziroma o Predlogu resolucije z namenom dodatne proučitve gradiva preloži na eno izmed naslednjih sej. In sicer predlagam, da se Predlog resolucije uvrsti na terminski program Državnega zbora za mesec januar.

O tem predlogu je potrebno glasovati, zato predlagam, da preidemo na glasovanje.

Glasujemo za predlagani sklep.

(Za je glasovalo 11.)

Ugotavljam, da je ta predlog z 11 glasovi za sprejet.

In s tem prekinjam 1. točko dnevnega reda.

Prehajamo zdaj že na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO POROČILA O VARSTVU PRED IONIZIRAJOČIMI SEVANJI IN JEDRSKI VARNOSTI V REPUBLIKI SLOVENIJI LETA 2021.

Kot gradivo ste k tej točki prejeli poročilo z dne 13. 10. 2022 ter mnenje Komisije Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj z dne 28. 10. 2022.

K tej točki dnevnega reda so bili vabljeni: Ministrstvo za okolje in prostor, Komisija Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, Uprava Republike Slovenije za jedrsko varnost, Uprava Republike Slovenije za varstvo pred sevanji, Agencija za radioaktivne odpadke, Sklad za financiranje razgradnje NEK in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz NEK ter Zveza ekoloških gibanj Slovenije.

Poročilo o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti v Republiki Sloveniji je leta 2021 je bilo posredovano Državnemu zboru na podlagi 168. člena Zakona o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti. Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor ga bo obravnaval na podlagi četrtega odstavka 41. člena Poslovnika Državnega zbora, ki določa, da matično delovno telo obravnava poročilo, ki je bilo Državnemu zboru posredovano na podlagi zakona ali drugega predpisa praviloma v treh mesecih po posredovanju. Obravnava na seji Državnega zbora pa se opravi, če tako določa Poslovnik Državnega zbora ali če to predlaga matično delovno telo.

Pričenjamo torej z OBRAVNAVO POROČILA O VARSTVU PRED IONIZIRAJOČIMI SEVANJI IN JEDRSKI VARNOSTI V REPUBLIKI SLOVENIJI 2021.

Besedo dajem predstavniku Ministrstva za okolje in prostor, državnemu sekretarju, Urošu Vajglu. Se opravičujem, državni sekretar, besedo dajem državnemu sekretarju, mag. Mateju Skočirju, da nam v imenu predlagatelja poda dopolnilno obrazložitev k poročilu.

Izvolite.