Govor

Spoštovane članice in člani Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, vsi ostali vabljeni na to sejo, gospa ministrica! Začenjam 9. nujno sejo Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Obveščam vas o nadomestnih članih, in sicer: dr. Matej Vatovec nadomešča Natašo Sukič, Katarina Štravs nadomešča Aleša Rezarja, Andreja Živic nadomešča Matejo Čalušič, Jani Prednik nadomešča Damijana Zrima in mag. Tamara Kozlovič nadomešča Roberta Janova.

Prehajam na določitev dnevnega reda seje. S sklicem, to je 23. 11. 2022, ste prejeli naslednji dnevni red: Spremembe pri plačilih za kmetovanje na območjih z omejitvami. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, je določen dnevni red, kot ste ga sprejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – SPREMEMBE PRI PLAČILIH ZA KMETOVANJE NA OBMOČJIH Z OMEJITVAMI.

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke je 18. novembra 2022 zahtevala sklic nujne seje odbora za navedeno temo; zahtevo ste članice in člani prejeli, objavljena je bila tudi na spletni strani Državnega zbora.

K tej točki smo vabili: ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, gospo Ireno Šinko, ki jo še enkrat pozdravljam, predstavnike Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, Romana Ferleža iz Združenja rejcev plemenskih telic, Gregorja Kolarja, predsednika Strokovnega odbora Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije za gorsko višinska območja, Izidorja Štajnbergerja iz Strojnega krožka Želatovec, Kmetijsko-gozdarski zavod Ptuj, Kmetijski inštitut Slovenije, Sindikat kmetov Slovenije, Franca Cepa, predsednika Delavskega društva hribovskih kmetij in podeželja, Saro Berglezajec, predsednico Društva kmetic Dravska dolina, in Romana Savška, predsednika Zveze rejcev drobnice. Povabili smo tudi Janeza Bejo, predsednika Sveta za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost, ki se je danes zjutraj opravičil. Opravičila se je tudi gospa Sara Brglez Zajec, ker se danes ne more udeležiti seje; osebno nam je danes zjutraj poslala svoje pisno stališče, ki smo ga takoj, ko smo ga dobili okrog pol devetih, vsem poslankam in poslancem poslali na vašo elektronsko pošto.

Za uvodno predstavitev zahteve za današnji sklic seje dajem predstavnici predlagatelja, poslanki Suzani Lep Šimenko.

Izvolite!