Govor

Mirjam Kline

Hvala lepa.

Jaz se pridružujem temu, kar je omenjal glede sprememb Kazenskega zakonika že državni sekretar Ministrstva za pravosodje. Moram povedati, da Vrhovno državno tožilstvo ostro obsoja kakršnekoli napade, fizične napade in druge zoper posameznike in seveda stremimo k temu, da preganjamo vse storilce kaznivih dejanj. Da bi bilo neko ravnanje posameznika ali pa posamezne skupine ljudi kaznivo, pa mora biti točno opredeljeno in določeno v zakonu.

Danes govorimo o več plasteh. Govorimo o fizičnih napadih, kot razberem iz gradiva, ki je bilo predloženo, o dveh fizičnih napadih na gospo Niko Kovač in na gospoda Branka Grimsa. Dejstvo je, da se lahko preganja samo znani storilec kaznivega dejanja. Kaznivo dejanje preiskuje policija in ko bo policija to kaznivo dejanje podrobno preiskala, ugotovila, kdo je storilec kaznivega dejanja, bo tedaj nastopilo tudi državno tožilstvo.

Državno tožilstvo tudi sicer aktivno sodeluje pri spremembi zakonodaje. Namreč, v interesu vseh nas državljanov je, da je zakonodaja napisana tako, da jo lahko vsak razume, da je to, da so dejanja opredeljena v Kazenskem zakoniku točno določena in da ne dovoljujejo kakršnekoli preširoke razlage.

Toliko. Hvala lepa.