Govor

Spoštovani, spoštovana predsedujoča, kolegice in kolegi!

Vlada Republike Slovenije je do sedaj sprejela že številne in različne ukrepe za pomoč vsem prebivalcem, ki se soočajo z izjemno rastjo cen goriv in energentov. Za omilitev posledic energetske draginje smo omejili cene goriv, elektrike in zemeljskega plina. Znižali smo davek na dodano vrednost za nakup elektrike, zemeljskega plina, lesne kurjave in daljinskega ogrevanja. Iščemo tudi rešitve za obvladovanje cen kurilnega olja. Zaradi vseh teh ukrepov bo povprečno slovensko gospodinjstvo prihranilo do 300 ali več evrov na leto.

Pri premagovanju energetske draginje bomo s subvencijami pomagali tudi podjetjem, zato da bodo lažje prebrodila energetsko krizo in v čim večji meri ohranila dosedanje število zaposlenih. Zaradi višjih cen energentov se držijo tudi vse ostale življenjske potrebščine, kot so hrana, osnovni izdelki in storitve. Pri tem so najbolj prizadete socialno ogrožene osebe in družine, saj porabijo več kot polovico svojih prihodkov samo za hrano in plačilo mesečnih položnic za stanovanje, elektriko in ogrevanje.

Zaradi navedenega smo na začetku meseca v koaliciji pohiteli in najprej sprejeli predlog zakona, ki bo omogočil izplačilo enkratnega energetskega dodatka najranljivejšim osebam in družinam, ki so prejemniki denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka oziroma imajo status invalida. Že takrat smo poudarili, da gre v tem primeru za prvo pomoč pri blaženju energetske revščine v prihajajoči zimi za tiste skupine prebivalstva, ki jim regulacija cen energentov in znižanje DDV ne pomagata pri premagovanju višjih cen energije. Že takrat smo tudi pojasnili, da se zavedamo, da so zaradi dviga cen vseh življenjskih potrebščin prav zagotovo do pomoči upravičeni tudi drugi prebivalci, ki se prav tako le stežka prebijejo skozi mesec. Zato je Vlada pripravila nov ukrep, ki bo pomagal ublažiti vpliv draginje tudi za otroke kot najbolj ranljivo skupino naše družbe. Socialni demokrati bomo zato podprli današnji predlog interventnega zakona, ki bo omogočil izplačilo draginjskega dodatka vsem družinam z otroki, ki so upravičeni do otroškega dodatka. Za izplačilo draginjskega dodatka ne bo potrebno vložiti vloge, saj se bo upravičencem do otroškega dodatka ta dodatek izplačeval avtomatsko in sicer trikrat v novembru in decembru letošnjega leta ter v januarju naslednjega leta v višini zneska otroškega dodatka za prvega otroka v posameznem dohodkovnem razredu.

Še naprej bomo tudi skrbno spremljali vpliv blaginje na druge skupine najranljivejših prebivalcev in če bo potrebno, bomo dali pobudo za sprejetje družinskega dodatka tudi zanje.

Hvala.