Govor

Hvala za besedo.

Spoštovana predsednica Državnega zbora, državni sekretar, kolegice in kolegi!

V Novi Sloveniji zagovarjamo ločitev družinske in socialne politike. Država mora vsakega otroka ceniti enako. V okviru družinske politike moramo za vse ustvarjati enake izhodiščne možnosti, z ukrepi socialne politike pa skrbeti za socialno šibke, ranljive.

V Novi Sloveniji zagovarjamo, da mora država zagotavljati razmere, v katerih bodo starši lahko združevali poklicno in družinsko življenje. Današnji Predlog zakona družinam z otroki prinaša, teh je 330 tisoč v Sloveniji, upravičenost do, ki so upravičena do otroškega dodatka, prinaša možnost ukrepa za omilitev posledic draginje za upravičence.

Draginjski dodatek se bo po uradni dolžnosti, torej brez vlaganja vlog, izplačeval v novembru, decembru 2022 ter januarju 2023. V osnovi lahko pozdravimo napovedani ukrep Vlade, da družinam, ki prejemajo otroške dodatke trikrat nameni draginjski dodatek. Ker pa se otroški dodatek izplačuje glede na dohodkovne razrede in samo družinam, ki ne presegajo mesečnega dohodka tisoč 104,33 evre na osebo, gre deloma za enake prejemnike kot v primeru energetskega dodatka. Tako bodo nekatere družine prejele dvojno, izdatno podporo, medtem ko bodo nekatere izpadle iz vseh ukrepov, zlasti družine srednjega sloja, družine, kjer starša sta oba zaposlena in so otroci zaradi tega seveda tudi nekoliko prikrajšani.

Zato, še enkrat, v Novi Sloveniji zagovarjamo ločitev družinske in socialne politike. Ukrepi družinske politike morajo biti trajnostno usmerjeni in usklajeni na vseh področjih, od davčnega do družinskih prejemkov, vzgoje in izobraževanja, zdravstva, stanovanjske politike, skrbi za starejše družine in člane.

Pozdravljamo, da se je Vlada odločila, da z amandmajem dodeli tudi pomoč rejniškim družinam kot pomoč pri preživljanju otrok. To je smer, katero v Novi Sloveniji ves čas zagovarjamo. Seveda pa v Novi Sloveniji tudi opozarjamo, da bo Ministrstvo moralo pomagati tudi velikim družinam.

Hvala.