Govor

Hvala lepa za besedo.

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi!

Z današnjim predlogom zakona se po mnenju Vlade zasleduje cilj omiliti posledice, ki so nastale zaradi splošne rasti cen in poslabšanja položaja družin z otroki. Glede na velik socialni pritisk, ki ga prehranska draginja v zadnjih mesecih predstavlja tudi za marsikatero družino z otroki, je zagotovo slednje nujno potrebno. A v Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke moramo, žal, tudi tokrat znova opozoriti na zaskrbljujoče dejstvo, da vladni predlog diskriminira in v slabši položaj postavlja otroke družin, v katerih sta oba starša polno zaposlena v primerjavi z otroci staršev, ki so prejemniki denarne socialne pomoči. Razkorak v višini predvidenega izplačila dodatka je med otroci različnih družin glede na dohodkovno lestvico, ki jo je vlada določila kot temelj za izplačilo, resnično velik. Tako bo otrok staršev, ki so prejemniki denarne socialne pomoči in zapadejo v prvi dohodkovni razred, prejel draginjski dodatek v višini 122,79, otrok staršev z minimalno plačo 51,6 evra, otrok, katerega starša prejemata povprečno plačo pa le še 24,53 evrov dodatka, kar pa ne zadošča niti za nakup košarice osnovnih živil pri najcenejših ponudnikih, ki jih je nedavno razkrila vladna raziskava.

V Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke smo zato pripravili in vložili amandma, s katerim dvigujemo znesek draginjskega dodatka za vse otroke. Glede na zavajajoče razprave posameznih poslancev koalicije na včerajšnji seji odbora, moram tukaj ponovno poudariti, da naš amandma zvišuje dodatek prav vsem otrokom, tako tistim, katerih družina se uvršča v prvi dohodkovni razred, še posebej pa s tem amandmajem zasledujemo cilj, da se ta dodatek dvigne otrokom zaposlenih staršev, in sicer vsaj na raven pokritja nakupa košarice osnovnih živil.

V Slovenski demokratski stranki smo in bomo vselej zagovarjali stališče, da noben otrok nikoli ne sme biti spregledan. Kot posebno ranljivo skupino moramo na naše otroke prav v današnjih časih draginje še posebej paziti. Vsi otroci, tudi otroci zaposlenih, si zaslužijo socialno varnost. In če boste znali v koaliciji prisluhniti in podpreti naš amandma, bodo vsi otroci prejemniki otroškega dodatka prejeli tudi višji draginjski dodatek. Zato, spoštovana koalicija, veliko je ranljivih skupin, ki ste jih s prvim zakonom za odpravo posledic draginje kljub našim opozorilom in vloženim amandmajem spregledali. Energetskega dodatka za to niso prejeli upokojenci, ki zajamčeno pokojnino za polno delovno dobo danes živijo pod pragom revščine. Prav tako do njega niso bili upravičeni zaposleni, invalidi, brezposelni, kmetje in študentje. Vsi vemo, da se energetska in prehranska draginja danes kaže v hudi obliki, dražijo se hrana, položnice in slednje se seveda še kako pozna tudi v vse višjih izdatkih družin z otroci. Prav bi bilo, da pred posledicami te draginje čim bolj zavarujemo naše otroke. Zato ne glede na zavrnjen amandma na matičnem Odboru, danes ponovno na seji Državnega zbora pozivamo koalicijo, da razmisli in naš amandma tudi podpre. Šele s tem se bodo udejanjile besede ministra, da s tem dodatkom zajemate tiste, ki v prejšnjem dodatku niso bili zajeti, to pa predvsem redno zaposleni, ki preživljajo otroke.

Hvala.