Govor

Marko Štucin

Hvala lepa. Glede pravic žensk, če ste bili pozorni na prejšnje zasedanju Odbora za zunanje zadeve in ko smo, pred prejšnjim zasedanjem Sveta za zunanje zadeve v Bruslju smo poudarili pri razpravi EU Velika jezera prav to, stališča Slovenije se v bistvu v veliki meri osredotočajo na pravice žensk in deklic v posameznih regijah v Afriki. Tako da mi, jaz bi rekel, dosti konsistentno zagovarjamo to področje in pač se zavedamo te problematike in smo seveda na ravni Evropske unije glede tega, jaz bi rekel, dokaj glasni.

Glede višine pomoči Afrike, jaz te številke za celo Evropsko unijo nimam. Sem pa povedal, da je Slovenija od leta 2011 V bistvu nameni približno 10 milijonov letno za pomoč Afriki. Če vas pa zanima, pa lahko seveda to to informacijo pridobimo in vam posredujemo.

Jasno, vsa prizadevanja Evropske unije bi morala tudi po našem mnenju iti ravno v to, da se, da se s pomočjo Afriki naslavlja problematiko migracij, zaradi tega, ker se, ker se zavedamo, da in podnebne spremembe, splošno razmere v svetu, varnost prehrane, pogostost konfliktov, vse to sproža situacije, ki število migracij povečuje. To je dolgoročen problem. In Slovenija si bo prizadevala, vedno prizadevala, da pri vseh teh projektih, da je ta aspekt v bistvu tisti, ki je na prvo, na prvem mestu.

Glede univerze, jaz sem prepričan, da evropske univerze sodelujejo z afriškimi univerzami, nimam pa podatkov. Ampak bi pa spomnil, da ima tudi Slovenija evro mediteransko univerzo, kjer v bistvu sodeluje tudi s predvsem severnoafriškimi državami iz katerih tudi sodelujejo na pač njenih programih tudi študenti. Hvala.

Hvala lepa, ker ni več…