Govor

Hvala lepa predsednik. Spoštovane kolegice in kolegi! Začenjam 10. sejo Odbora za zunanjo politiko.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani odbora, in sicer prejel sem obvestilo o, torej opravičilo za mag. Mateja Tonina in pa pooblastila, in sicer mag. Janez Žakelj nadomešča poslanca Jerneja Vrtovca, poslanec Rado Gladek nadomešča poslanca Janeza Janšo, poslanec Franc Props nadomešča poslanko Lucijo Tacer, poslanec Anton Šturbej nadomešča poslanca Anžeta Logarja, poslanec Andrej Hoivik nadomešča poslanko Evo Irgl in pa poslanec Aleš Rezar nadomešča poslanca Dejana Prelika.

Obveščam vas, da so na sejo povabljeni Urad predsednika republike, Kabinet predsednika Vlade ter predstavniki Vlade. Vse navzoče lepo pozdravljam.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje Odbora za zunanjo politiko. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, KI SE GLASI ZASEDANJE SVETA EVROPSKE UNIJE ZA ZUNANJE ZADEVE, BRUSELJ 28. 11. 2022.

Gradivo k tej točki smo prejeli od Vlade 24. 11. 2022 na podlagi 8. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije. In sedaj prosim gospoda mag. Marka Štucina, državnega sekretarja na Ministrstvu za zunanje zadeve, da nam predstavi izhodišča za udeležbo delegacije Republike Slovenije na zasedanju. Izvolite.