Govor

Najlepša hvala za besedo.

Nedavno smo bili s strani Statističnega urada seznanjeni, da se je gospodarska rast v tretjem četrtletju letošnjega leta znižala, k čemur je pripomogla tudi manjša potrošnja gospodinjstev. V primerjavi z drugim četrtletjem je bruto domači proizvod manjši za kar 1,4 %, kar je bistveno slabše od evrskega območja. Med državami OECD smo se tako znašli čisto na repu. Prav tako je OECD znižal napoved gospodarske rasti za Slovenijo v letu 2023 z 2,5 % na zgolj 0,5 %. Gospodarstvo se tako ohlaja. Naša največja partnerica, to je Nemčija, počasi tone v recesijo, ki se ji tudi napoveduje. Imamo konstantno inflacijo v višini okoli 10 %, kar pa seveda še najbolj občutijo naši državljani.

Ukrepi vlade so večinoma usmerjeni v delovno neaktivne prebivalce. Pravkar smo potrdili, včeraj, spremembe proračuna za leto 2023 in proračun za leto 2024, ki oba beležita izredne in rekordne odhodke, v prihodnjem letu jih načrtujete v višini 16,7 milijarde evrov. Glede na zelo potratno nastavljen proračun za leto 2023 seveda ne moremo razumeti, zakaj želite spremeniti v spomladanskem času letos sprejeti Zakon o dohodnini - zakon, ki bi dejansko v letu 2025 vsem zaposlenim prinesel eno neto plačo zraven. Predlog zakona, ki ga je pripravila Vlada Roberta Goloba, znižuje splošno olajšavo v prihodnjem letu s 5 tisoč 500 na 5 tisoč evrov in jo pri tem znesku, torej pri 5 tisoč evrih, določa tudi v prihodnje. Kar pomeni, da dejansko znižujete splošno olajšavo s 7 tisoč 500 evrov na 5 tisoč evrov, kar se nam v Slovenski demokratski stranki glede na trenutne razmere, glede na vsesplošno draginjo zdi skrajno neprimerno in nesprejemljivo. In še tako splošno olajšavo kot tudi dohodninske razrede ne nameravate več usklajevati z inflacijo oziroma koeficientom rasti cen življenjskih potrebščin, kar je seveda izredno težko razumeti. Hkrati se s spremembo splošne davčne olajšave spreminja tudi trenutni sistem normirancev, ki jih še vedno postavlja v slabši položaj, kljub nekim spremembam, ki so bile vmes narejene. Dodatno se viša dohodnina od dohodka iz oddajanja v najem s trenutnih 15 na 25 %, za kar seveda ocenjujemo v Slovenski demokratski stranki, da se bo to breme zagotovo preneslo na najemojemalce.

Predlog zakona je seveda popolno nasprotje temu, kar je sledila prejšnja Vlada, in zakonu, ki je bil sprejet marca letos, ki je dejansko zasledoval korist vseh državljank in državljanov. Ker zakon, ki ga želite po nujnem postopku spraviti skozi, ljudem več ne daje, temveč jim znižuje neto plače, smo se v Slovenski demokratski stranki odločili, da vložimo predlog za razpis posvetovalnega referenduma in s tem Državnemu zboru predlagamo, da, prvič, sprejme Odlok o razpisu posvetovalnega referenduma o sprejetju Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini (EPA 302-IX)in drugič, razpiše posvetovalni referendum na območju celotne države, tako da se referendumsko vprašanje glasi: Ali ste za to, da Državni zbor sprejme Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini (EPA 302-IX), ki bo znižal prihodke vseh državljank in državljanov Republike Slovenije, samostojnih podjetnikov ter kmetov?

V Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke zagovarjamo stališče, da naj skladno z demokratičnimi načeli o prihodnji davčni politiki, ki neposredno in posredno vpliva na ekonomsko svobodo državljanov, odločajo državljani sami. S predlaganim zakonom, kot rečeno, Vlada Roberta Goloba niža plače in tako v slabši ekonomski položaj postavlja vse državljanke in državljane Slovenije. Ni pa zanemarljivo niti dejstvo, da je predlagan zakon tudi ustavno sporen, kar je jasno izrazila tudi Zakonodajno-pravna služba v svojem mnenju. V Slovenski demokratski stranki se vseskozi zavzemamo za razbremenitev plač, za višje neto plače, saj zagovarjamo stališče, da se delo v Sloveniji enostavno mora splačati. Vi ravnate drugače. Ampak, kot rečeno, glede na pomembnost tematike ocenjujemo, da je prav, da o tem, ali se državljani strinjajo s tem, da bodo imeli zaradi nižje splošne olajšave tudi nižje neto plače, da naj o tem odločajo na posvetovalnem referendumu.

Najlepša hvala. Seveda računam tu na podporo poslancev, ker če že Vlada nima razuma, jaz upam, da ga imate vsaj vi. Hvala.