Govor

Spoštovana predsednica, hvala za besedo. Spoštovani poslanci, spoštovani obiskovalci!

Stranka SDS je ne z vsemi podpisi vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o dohodninski noveli, ki jo je vložila sedanja koalicija. Dohodninska novela spreminja novelo prejšnje Vlade in dovolite, da naštejemo nekaj dejstev o dohodninski ureditvi Janševe vlade.

Prejšnja vlada je ob sprejemu zakona zapisala tako: zgolj zvišanje sedanje veljavne splošne olajšave na 4500 bo v letu 2022 pomenilo 184 milijonov evrov manj javno finančnih prihodkov, dvig olajšave na 5500 evrov v letu 2023 dodatnih 191 milijonov evrov, v letu 2024 zvišanje olajšave na 6500 dodatnih 178 milijonov manj, v 2025 ob zvišanju splošne olajšave na 7500 dodatnih 173 milijonov evrov manj. Fiskalni svet je v analizi javno finančnih učinkov predlaganih sprememb davčne zakonodaje ocenil, da bi zgolj v letu 2025 zaradi postopnega dviga splošne olajšave bil proračun prikrajšan za 726 milijonov evrov. Dejstvo je, da je na to, da so načrtovani popravki davčne zakonodaje tvegani, prejšnjo vlado nedvoumno opozoril tudi Bruselj. Davčna reforma lahko obremeni vzdržno in vključujoče okrevanje, so zapisali v oceni proračunskih načrtov Slovenije za leto 2022. Združenje mestnih občin Slovenije je ob predlogu njihovega zakona ocenjevalo, da bo s sprejemom zakona v letu 2022 133 milijonov manj za financiranje občin oziroma ekvivalent zmanjšanju povprečnine za 66 evrov. Znižanje sredstev iz naslova dohodnine naj naj bi po njihovih besedah ogrozilo ne le investicije, temveč tudi izvajanje javnih storitev na lokalni ravni.

Nadalje je dejstvo, da je Davorin Kračun v časniku Demokracija dejal takole: »Mogoče je poučen pogled na nedavno dogajanje v Veliki Britaniji in na finančnih trgih ob podobnih predlaganih davčnih reformah, ki so predvidevale zadolževanje za financiranje davčnih reform, ki bi nižale javnofinančne prihodke.« Dovolite, da citiramo še dva različna naslova s strani Nova24, 5. oktober, »Za vzor Golobovi vladi, britanska premierka bo rast spodbujala z nižjimi davki.« 20. oktober: »Britanska premierka se po 45 dneh umika s položaja premierke.« Hkrati je nenavadno, da po 30 letih obstoja stranke, ki kreira slovensko politiko, slišimo argumente v smislu: državljani vedo bolje kaj s svojim denarjem. Enako bi dejali s sprejemom premnogih zakonov prejšnje vlade, ki nimajo kritja v državnem proračunu, temu bi pa hkrati še jemali prihodke.

Predlog za posvetovalni referendum pa je seveda še en manever sedanje opozicijske stranke, ki ga bomo preskočili. V gibanju Svoboda se zavedamo, da bi šlo z referendumom na prenašanje odgovornosti na državljane, ki bi ga le tega morali plačati v višini 5 milijonov evrov. Predloga posvetovalnega referenduma v gibanju Svoboda ne bomo podprli. Hvala lepa.