Govor

Predsedujoča, hvala lepa. Lep pozdrav.

Pred nami je odločanje o še enem predlogu za razpis referenduma, tokrat posvetovalnega, o sprejemu Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini. Namen predlagatelja je zgolj eden - nagajati Predlagatelj se zelo trudi, da vladni predlog novele Zakona o dohodnini, s katerim se odpravlja nekatere davčne ukrepe, ki jih je sprejela prejšnja vlada, ne sprejme. V primeru, da vladni predlog ne bi začel veljati s 1. 1. 2023, bi posledično obveljale škodljive davčne rešitve, ki so bile sprejete pod prejšnjo vlado in bi tista dohodninska pravila veljala do konca leta 2023, zato je predlog za razpis referenduma zgolj še ena spotika v vrsti. Zakon o dohodnini, ki je trenutno v veljavi, je bil napisan za tiste z višjimi prihodki, lastnike kapitala, na najemodajalce z več nepremičninami, ki jim je namenil obsežne davčne odpustke, za tiste z najnižjimi prihodki nič ali zelo malo, za tiste z najvišjimi veliko. Pod pretvezo višanja razpoložljivega prihodka za vse prebivalke in prebivalce zakon Vlada Janeza Janše v resnici povečuje neenakost med ljudmi in nima pozitivnih makroekonomskih učinkov. Prav na to smo v Levici opozarjali že v času sprejemanja te dohodninske reforme prejšnje Vlade. Neskladne določbe omenjene reforme, vlada, vladna novela odpravlja. Med drugim uveljavlja 50 odstotno obdavčitev najbogatejših, kot je nekoč že bilo, in 25 odstotno obdavčitev oddajanja nepremičnin v najem Govorjenje o tem, da bodo z uveljavitvijo vladne novele na slabšem najranljivejši v naši družbi, pa ni samo laž, ampak podlo zlorabljanje njihovih stisk v politične namene za zaščito tistih z najvišjimi prihodki in kapitala.

S strani vladne koalicije predlagane dohodninske spremembe so predlagane dohodninske spremembe tudi del svežnja ciljno usmerjenih in učinkovitih ukrepov na področju obvladovanja trenutne draginjske in energetske krize. V ta namen je trenutna koalicija že sprejela številne pomembne ukrepe, od povišanja plač, uskladitve pokojnin, draginjskega dodatka za vse družine z otroki in energetskega dodatka, s katerim smo zaščitili najranljivejše družbene skupine, do povišanja povračila stroškov za prehrano in prevoz na delo za zaposlene ter regulacije cen energentov. Poleg tega z delno ohranjenim povišanjem splošne dohodninske olajšave glede na trenutno ureditev vse zavezance do neke mere še vedno davčno razbremenjujemo in jim tako pomagamo pri takojšnjem reševanju akutnih socialnih stisk, a splošni dolgotrajni davčni odpustki bi brez ustreznih dodatnih ukrepov, ki bi povišali prilive v državno blagajno na račun najbogatejših, kot na primer obdavčitev premoženja, davek na nepremičnine, neizogibno vodili v ogromne javno finančne težave že v bližnji prihodnosti.

S predlogom referenduma predlagatelji, kot rečeno, ne želijo v resnici preveriti volje ljudi, temveč zavlačevati uveljavitev sprememb, ki bi v končni fazi ljudem pomagale. S takšnim metanjem polen pod noge se koalicija sooča že od nastanka, od 30 vloženih zakonov prvi dan delovanja Državnega zbora do postopkovnega spotikanja in referenduma o treh zakonih, o katerih bomo odločali v nedeljo.

Predlog za razpis posvetovalnega referenduma je poleg teh treh omenjenih in poleg predloga razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembi Družinskega zakonika že peti v vrsti s strani opozicije v zadnje pol leta. To ni preverjanje volje ljudi in to ni skrb za najranljivejše, to je zapravljanje časa in denarja davkoplačevalcev s strani tistih, ki se ne morejo sprijazniti z izgubo oblasti na zadnjih volitvah.

Državljanke in državljani smo svojo voljo tudi glede prioritet na področju davkov jasno izrazili na državnozborskih volitvah 24. aprila.

V koalicijski pogodbi smo se stranke aktualne vlade zavezale, da ne bomo skrbeli v prvi vrsti za najpremožnejše, torej tiste z največ premoženja ali največjim vplivom, ampak prav nasprotno, da bomo z učinkovito davčno reformo posebno pozornost namenjali najranljivejšim, najbolj preslišanim. To s svojim delovanjem v zadnjih mesecih tudi dokazujemo.

Posvetovalnemu referendumu o sprejemu Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini v Levici nasprotujemo. Obenem seveda opozarjamo, da novela zakona zavez iz koalicijske pogodbe ne uresničuje v celoti. Zato po njeni potrditvi, ki je v tem trenutku nujna, pričakujemo takojšen začetek pogovorov o celoviti davčni reformi. Hvala lepa.