Govor

Hvala lepa, predsedujoča. Pozdravljeni, gospod državni sekretar, pozdravljeni kolegi in kolegice in ostali prisotni.

Odbor za finance je na 10. nujni seji, 24. 11. 2022, kot matično delovno telo obravnaval Predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec. Odbor je poleg predloga za razpis posvetovalnega referenduma prejel še mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 23. 11. in 24. 11. 2022, mnenje Vlade z dne 22. 11. 2022 in zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora z dne 21. 11. 2022.

Predstavnica predlagateljev je v dopolnilni obrazložitvi povedala, da se predlog za razpis posvetovalnega referenduma nanaša na sprejetje Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini, predstavila ključne razloge za nujnost posvetovalnega referenduma ter pozvala k njegovi podpori. V predstavitvi je bila kritična do nekaterih predlaganih rešitev iz predloga zakona glede sistema normiranih odhodkov, obdavčitve kmetov na območjih, omejenih možnosti, sprememb splošnih olajšav, opustitve usklajevanja olajšav z rastjo cen življenjskih potrebščin ter glede obdavčitve dohodkov iz oddajanja premoženja v najem.

Državni sekretar Ministrstva za finance je predstavil pisno mnenje Vlade o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma, v katerem je Vlada odgovorila na navedbe predlagateljev, ter poudaril, da Vlada referenduma ne podpira. V predstavitvi se je uvodoma strinjal z navedbo predlagateljice glede nadpovprečne obremenitve plač ter ob tem opozoril na visok delež prispevkov za socialno varnost. V nadaljevanju podrobneje pojasnil nekatere rešitve iz predloga zakona glede poslovne uspešnosti, sistema normiranih odhodkov ter obdavčitve kmetov na območje omejenih možnosti.

V razpravi so bila izražena različna stališča glede nekaterih rešitev iz predloga zakona ter glede predloga za razpis posvetovalnega referenduma. Nekatere članice in člani odbora so predlogu zakona nasprotovali ter pri tem kot ključno izpostavili potrebo po davčni razbremenitvi dohodkov iz dela ter stabilni, jasni in predvidljivi davčni politiki države. Glede predloga za razpis posvetovalnega referenduma so bili mnenja, da morajo o tako pomembni temi odločati državljani sami. Na drugi strani so nekatere članice in člani odbora pozdravili rešitve predloga zakona ter nasprotovali predlogu za razpis posvetovalnega referenduma. Pri tem so bili mnenja, da je naloga in odgovornost Vlade učinkovito urediti davčno zakonodajo ter odpraviti neskladja.

Državni sekretar je podal obširna dodatna pojasnila v odgovoru na kritike glede rešitev iz predloga zakona izražena v razpravi.

Odbor za finance je na podlagi drugega odstavka 184. člena Poslovnika Državnega zbora glasoval o naslednjem predlogu mnenja: Odbor za finance meni, da je predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini (EPA 421-IX) primeren. Odbor navedenega mnenja ni sprejel.

Hvala lepa.