Govor

Lepo pozdravljeni na današnji 10. nujni seji Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Vse članice in člane odbora, vabljene in vse ostale prisotne lepo pozdravljam!

Začenjam torej to 10. nujno sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Po zaključku uvodnega dela seje, ko bomo prešli na vsebinsko razpravo, bom kot osebno udeležen pri točki dnevnega reda vodenje te seje prepustil podpredsednici, kolegici Sandri Gazinkovski, se pa nadejam, da se bomo lepo pogovorili o paradižnikih, bučkah, mogoče bomo tudi kakšno rekli o kužkih in muckih.

Obveščam vas, da za sejo nisem prejel obvestil o odsotnosti, pač pa sem prejel dve obvestili, da na seji kot nadomestni članice in člani odbora sodelujejo, in sicer gospod poslanec Bojan Podkrajšek namesto poslanke Eve Irgl in poslanec Andrej Hoivik namesto poslanke Anje Bah Žibert.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: točka 1. Zloraba instituta socialnega podjetništva in problematika nadzora nad poslovanjem socialnih podjetij.

Ker v poslovniškem roku ni bilo predlogov za spremembe dnevnega reda, ugotavljam, da je določen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem, tak, kakršen je.

Na sejo so bili vabljeni: predlagatelj, to je Poslanska skupina SDS, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za minister Luka Mesec, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije Matjaž Han, glavna inšpektorica Tržnega inšpektorata Republike Slovenije, magistra mag. Andreja But, vršilec dolžnosti glavnega inšpektorja Inšpektorata Republike Slovenije za delo Luka Lukič, vršilec dolžnosti generalnega direktorja Finančne uprave Republike Slovenije Peter Grum.

Prehajamo torej na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA, TO JE ZLORABA INSTITUTA SOCIALNEGA PODJETNIŠTVA IN PROBLEMATIKA NADZORA NAD POSLOVANJEM SOCIALNIH PODJETIJ.

Zahteva Poslanske skupine SDS za sklic nujne seje odbora je objavljena na spletni strani Državnega zbora.

Preden pa predstavnici predlagatelja podelim besedo, naj dodam še to obrazložitev, da je bil sklic seje sicer namenjen na zgrešeno delovno telo Državnega zbora, izvorno bi to problematiko moralo, pokriva pač Ministrstvo za gospodarstvo in na Odboru za gospodarstvo bi bilo smelo ta sklic seje tudi obravnavati, ampak zaradi političnih okoliščin, in da se izognemo kakšnemu nepotrebnemu političnemu ropotu, sem vseglih kot predsednik tega delovnega telesa presodil, da bom sklic seje, ne glede na to, da je napak usmerjen, vendarle spustil skozi. Navsezadnje se bomo pogovarjali o enaki vsebini, pa magari, če se pogovarjamo o tem na Odboru za delo, zakaj pa ne.

Torej, želi predstavnik predlagatelja predstaviti predlog za obravnavo problematike?

Izvolite, poslanka Alenka Helbl, beseda je vaša.

Na tej točki pa torej, kot najavljeno, predajam vodenje te seje podpredsednici, poslanki Sandri Gazinkovski.