Govor

Andreja Kurent

Ni problema. Hvala lepa za besedo. Lep pozdrav vsem skupaj!

Kot je predstavnik predlagatelja že navedel, se je seveda Zakonodajno-pravna služba v svojem pisnem mnenju, ki ga je oblikovala skladno s svojim nalogam ponovno, to se pravi že petič v zadnjem letu opozorila, da gre za nepravilni poseg s parcialnimi rešitvami, s tem se posega v vzpostavljen sistem Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Kot sami veste, zakon je postal popolnoma nepregleden. S tem se krni na načelo pravne predvidljivosti, pravne varnosti, kar izhaja iz načela pravne države, kot ga določa 2. člen Ustave. S tega vidika je predlog zakona sporen.

Ocenjujemo tudi, da je predlog zakona sporen z vidika 2. člena Ustave tudi zato, ker v materialni del zakona vnaša določbe, ki po svoji naravi sodijo v prehodne določbe. Hkrati je, po naši oceni, ta materija sodi bolj v 33. in ne 32. člen ZPIZ, to se pravi, je tudi narobe umeščeno. V mnenju smo izpostavili tudi, da so, da so primerljive določbe 32. člena ZPIZ, da jih je vseboval že ZPIZ-1, to pomeni že, da ta ureditev traja več kot 20 let. Predlagatelj nikjer ni navedel, da je sprožil kakršnekoli tudi sodne in ustavno sodne postopke v zvezi s tem.

Nadalje je z vidika skladnosti z Ustave sporno tudi, da se spreminjajo pravila za izračun pokojninske osnove, saj se s tem lahko povzroči neenaka obravnava zavarovancev, zlasti pa to velja za zavarovance, katerim se sedaj ugotavlja pokojninska osnova, saj se predlog zakona nanaša samo na pretekla obdobja. Končno je po oceni Zakonodajno-pravne službe predlog zakona sporen tudi z vidika prepovedi retroaktivnosti iz 155. člena Ustave, saj ne daje nobene, zakonodajno gradivo ne daje nobene utemeljitve, ki bi to opravičevala. Opozorili smo tudi na določene nomotehnične nepravilnosti, pa tudi na to, da členi ZPIZ-2, so po zadnji noveli ponovno naslovljene prehodne določbe. Tudi tega predlagatelj ni popravil.

Torej mnenje Zakonodajno-pravne službe je bilo dano dva tedna nazaj, amandmaji v roku niso bili vloženi, če pa bo vaše kdo prevzel, od pooblaščenih predlagateljev, imamo pa tudi nanje še pripombe.

Hvala lepa.