Govor

Dan Juvan

Lep pozdrav. Hvala za besedo.

Uvodoma povem, da je Vlada Republike Slovenije preučila navedbe in utemeljitve predlagateljev zakona in se strinjam, da so v sedanji ureditvi invalidi, ki delajo krajši delovni čas pri odmeri pokojnin prikrajšani. Pred nami je predlog zakona, ki bi delovnim invalidom, ki ostanejo vključeni v zavarovanje za krajši delovni čas pri upokojitvi spremenil način določanja pokojninske osnove. Invalidi, ki ostanejo vključeni v zavarovanje za krajši delovni čas, prejemajo plačo ter invalidsko nadomestilo, saj iz zdravstvenih razlogov dela niso sposobni opravljati s polnim delovnim časom. Pri upokojitvi se jim v pokojninsko osnovo upošteva plača za krajši delovni čas in nadomestilo, ki je bilo že odmerjeno od pokojninske osnove. Da ne bi bili zavarovanci, ki delajo krajši delovni čas, pri upokojitvi oškodovani, se s tem predlogom spreminja izračun pokojninske osnove, s čimer se zavarovancem s priznano invalidnostjo znesek preteklih plač ne bi več zniževal dvakrat. Skladno s predlogom se bi prejemnikom nadomestil, ki delajo krajši delovni čas, pri odmeri pokojninske osnove za čas prejemanja nadomestila upošteval znesek v višini razlike med plačo oziroma osnovo, ki so jo prejemali za delo s krajšim delovnim časom od polnega, in plača oziroma osnovo, ki bi jo prejemali, če bi isto delo opravljali s polnim delovnim časom.

Ker Vlada Republike Slovenije spodbuja, da delovni invalidi kljub njihovim omejitvam čim dlje ostanejo na trgu delovne sile, se jim v primerih, kadar delajo krajši delovni čas, izplačuje invalidsko nadomestilo v skladu z ZPIZ.

Vlada se strinja s predlagateljem, da so takšni delovni invalidi pri upokojitvi v slabšem položaju kot ostali zavarovanci, ki izpolnijo pogoje za starostno ali invalidsko upokojitev, saj se jim v pokojninsko osnovo upoštevajo nadomestila, ki so jim bila že enkrat odmerjena od pokojninske osnove za invalidsko pokojnino, kar pomeni, da je njihova pokojninska osnova pri upokojitvi dvakrat zmanjšana. Da ne bi več prihajalo do prikrajšanja že tako ranljive skupine zavarovancev, kot so delovni invalidi, je potrebno sprejeti zakonske spremembe, na podlagi katerih se pri upokojitvi ne bodo več upoštevala nadomestila za krajši delovni čas, temveč se bodo plače oziroma osnove preračunale na polni delovni čas. Navkljub temu Vlada dr. Roberta Goloba meni, da se morajo posegi v pokojninsko zakonodajo izvajati v okviru sprememb pokojninske zakonodaje oziroma pokojninske reforme, ki mora biti v Državnem zboru sprejeta do konca leta 2024. Ministrstvo za delo je v skladu s tem že pristopilo k izvedbi projekcij in pripravi izhodišč za celovito spremembo pokojninskega sistema. Ker pa Ministrstvo za delo ocenjuje, da gre pri današnji problematiki za akutno problematiko, je direktorat že pristopil k pripravi celovite rešitve, v kateri se pretresa ne le višina invalidske pokojnine, ampak tudi dohodek invalidov, ki so vključeni v delovni proces. Ministrstvo bo zato predlagalo, da se zadeva uredi še pred sprejetjem pokojninske reforme. Hvala.