Govor

Dober dan, dobro jutro, lepo pozdravljeni na 7. seji Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide!

Vse članice in člane odbora, vabljene in ostale prisotne prav lepo pozdravljam!

Začenjam torej 7. sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Obveščam vas, da smo za današnjo sejo prejeli eno obvestilo o zadržanosti, in sicer Anja Bah Žibert bo žal na današnji seji odsotna kot poslanka, odbornica, na seji pa kot nadomestni člani in članice odbora s pooblastili sodelujejo, in sicer poslanec Zoran Mojškerc nadomešča poslanko Evo Irgl in poslanka Andreja Kert nadomešča poslanko Sandro Gazinkovski.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red, 1. točka: Predlog zakona o dopolnitvi Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, 2. točka: Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih in 3. točka: Razno.

Kot ste bili obveščeni, vam je bil po sklicu seje nekoliko naknadno poslan še predlog v zvezi z dnevnim redom, in sicer, da se dnevni red današnje seje razširi s točko 1A. Predlog zakona o nujnih ukrepih za povečanje prihodkov upokojencev in omejitev dviga oskrbnin na področju socialnega varstva.

Prehajamo torej na odločanje o predlogu za širitev s točko 1A. Želijo svoja stališča o predlogu za razširitev predstaviti predstavnik Vlade in predstavniki poslanskih skupin? (Ne.) Ne vidim kakšnega interesa, zato prehajamo na odločanje o predlogu za širitve.

Glasujemo. Navzočih je ? poslank in poslancev, za je glasovalo 13, proti nihče.

(Za je glasovalo 13.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je razširitev dnevnega reda sprejeta.

Ker je k zadevnemu zakonu in točki dnevnega reda potrebno predložiti amandmaje, ti amandmaji so pa še v pripravi, predlagam, da namesto na položaju 1A., to točko obravnavamo kot točko 3 na današnji seji. Ali kdo temu nasprotuje? (Ne.) Ne vidim nobenega nasprotovanja. Najlepša hvala. Potem bomo to obravnavali pod točko 3.

Sedaj pa prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZAKONA O DOPOLNITVI ZAKONA O POKOJNINSKEM IN INVALIDSKEM ZAVAROVANJU.

Gradivo je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, k točki pa so bili vabljeni: predlagatelj, to je Državni svet, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Zakonodajno-pravna služba, Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije in Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije.

Odbor bo predlog zakona obravnaval na podlagi 126. člena Poslovnika Državnega zbora, zato pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, v katerem bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona.

S tem besedo predajam predstavniku predlagatelja predloga zakona za dopolnilno obrazložitev v imenu Državnega sveta, državni svetnik Danijel Kastelic.

Izvolite, vaša beseda.