Govor

Gospod Dr. Dežman

Gospa predsednica, članice in člani odbora, gospa ministrica, visoki gostje. Jaz sem vesel, da smo iz ministričinih besed slišali nekaj izhodišč. Moram pa reči, da je v petek kolega Grdina opozoril na en položaj leta 2007, ko je bil načrt nastanka enega zgodovinskega kolhoz, ki na srečo ni uspel in jaz bi ministrici predlagal, da če gremo res po logiki, ki jo je uvedla, da se združi Muzej novejše zgodovine Slovenije, Muzej novejše, se pravi, v Ljubljani Muzej novejše zgodovine Celje in Muzej narodne osvoboditve Maribor. To so trije bivši muzeji revolucije, ki so postali, potem in dobimo en imeniten kolhoz… So pa vsi razpravljavci na tem posvetu s temeljnimi zgodovinskimi opozorili, povedali, da je bogastvo inštitucij, da je veliko boljše, če je več inštitucij kot manj. Ampak ta problem tega, da smo nekako slepi, da imamo že cel kup podvajanja ravno pri teh novejših zgodovinah, da imamo dva solinarska muzeja, dva bankarska muzeja, ene tri smučarske muzeje itd… in kljub vsemu, bodimo korektni, samo eno dobro resno investicijo v muzejsko postavitev tega obdobja in to je v Parku vojaške zgodovine v Pivki. Muzej novejše zgodovine ima na razpolago za stalno razstavo 8 prostorov. 2 sobi sta namenjeni demokratizaciji, osamosvajanju in razvoju republike. To preprosto ni to, da bi se sedaj sklicevali na Muzej novejše zgodovine, da je to možno.

Drugo, kar se tiče prostorov na Roški. Jaz sem začuden, da Arhiv Slovenije ne sme nadaljevati postopkov za južni trakt gradnje, ki bi razkošno reševal tako vse probleme možne, ki bi bili in Muzeja slovenske osamosvojitve in Arhiva Republike Slovenije. Ne vem, zakaj se ministrstvo, ta projekt blokira, ne razumem?

Tretja stvar, ki pa je. Jaz moram reči, da sem res tukaj v enem takem blažjem položaju, da grem v mir v pokoj, ampak. Povejte mi, kako, gospa ministrica, boste vi reševali nekaj teh banalnih zapletov? Kako je ime nove ustanove? To je ključna simbolna kategorija. Kje bodo prostori nove ustanove? Jaz bi le rekel, da investicijska vrednost ta hip Muzeja slovenske osamosvoji je 8 milijonov evrov. Ali se 8 milijonov evrov prenaša v novo ustanovo? Kaj lahko pričakujemo na investicijskih pogojih? Prostorov ni preprosto. Se pravi, jih ni ne za razstavo in ne za pisarniško in ostalo poslovanje. Tudi depojski prostori recimo v primeru takega povečanja so vprašljivi. Tretje so pa pogoji za delo. Jaz bi le rekel, da muzej, slovenski muzeji, gospod Teropšič, ki je bil, se pravi, Muzej Brežice, ki je omenil, on dela slovensko vojaško zgodovino bolj kot zaseben projekt. Gospod / nerazumljivo/, ki dela največ na slovenski vojaški zgodovini oziroma vojni za obrambo ni v Muzeju Slovenske vojske… Muzej Slovenske vojske šele zdaj počasi, morebiti se bo v okviru Uprave za vojaško dediščino vsaj približno lotil svojega muzejskega dela, do sedaj se ni.

Jaz mislim, ministrica, da ste vi zaplavali tukaj v en imeniten / nerazumljivo/. Se pravi, hočete nekaj opravičevati. Javna razprava, ki se je začela vam pa postavila številna vprašanja. Tale, ki sem jih navedel, jaz v bistvu samo na začetku, vse ostalo pa verjetno še sledi. Vam predlagam, da tej javni razpravi, če jo je že prejšnja Vlada, recimo, da jo ni omogočila, da ji pa vi le daste nekaj več prostora, kot je trenutno videti, da ga bomo imeli.

To so preprosto, to so ena zelo banalna vprašanja, od strategije muzejske mreže. Tako imenovane, s katero se ukvarjam že skoraj 40. let od vloge Muzeja novejše zgodovine, ki zadnjih 10 let, če smo zelo natančni preprosto ni delal kaj resnega na tem področju in pa seveda na teh vprašanjih, ki sem jih rekel. Zakaj ne bi, potem temeljito naredili enega zgodovinskega kombinata? Zakaj ne bi končno pa le razmišljali o južnem traktu na Roški? Se pravi, ime, prostori, pogoji za delovanje novega muzeja. To so te stvari, ki mislim, da jih vsak razumen človek lahko pričakuje. Jaz sem popolnoma neveden, ker celo, ko se s strani ministrstva sprašuje za kakšne banalnosti, ki bi človek pričakoval, da so s tem načrtom vašim povezane se sprašujem eni podrejeno osebi, meni se pa izogiba. Jaz ta rasističen vidik ali pa to ljubezen sicer čisto razumem, ne zdi se mi pa potrebno. Jaz sem pripravljen v vsaki taki razpravi korektno sodelovati.

Hvala lepa.