Govor

Saša Jazbec

Lepo pozdravljeni! Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci in vabljeni! Podrobno predstavitev predloga državnega proračuna za leto 2024 smo posameznim delovnim telesom, kot tudi Odboru za finance, že predstavili, zato bom na kratko predstavila samo dopolnjen predlog proračuna za leto 2024. Pri pripravi tega prvotnega predloga je bila upoštevana jesenska gospodarska napoved Urada za makroekonomske analize in razvoj in te predpostavke se pri pripravi dopolnjenega predloga niso spremenile. V tem času ni bila izdelana nobena nova napoved, ki bi nam služila za osnovo za to, prav tako so pa še vedno negotove razmere povezane tako z energetsko krizo, inflacijo, ovirami v dobavnih verigah. Smo pa pri predlogu dopolnjenega predloga upoštevali oziroma prisluhnili razpravi na Odboru za finance 21. oktobra, ko smo prvič predstavili predlog proračuna, in smo v dopolnjenem proračunu zagotovili dodatna sredstva za investicije v cestno infrastrukturo v višini 5 milijonov evrov znotraj finančnega načrta Ministrstva za infrastrukturo. Prav tako smo pa dodatno zagotovili sredstva za investicije v športno infrastrukturo v skladu z Zakonom o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v športno infrastrukturo v letih 2023-2027 v višini 16 milijonov evrov znotraj predloga finančnega načrta Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Višine skupnih prihodkov, odhodkov in proračunskega salda ostajajo nespremenjene, torej, prihodki načrtovani v višini 13,8 milijard evrov, odhodki v višini 15,5 milijarde evrov, primanjkljaj državnega proračuna po denarnem toku za leto 2024 pa je ocenjen na 1,7 milijarde evrov oziroma 2,6 % BDP. Prav tako sta nespremenjena tudi račun finančnih terjatev in naložb ter račun financiranja.

V času od začetka obravnave proračunskih dokumentov v državnem zboru je Vlada dosegla tudi dogovor z reprezentativnimi združenji občin glede višine povprečnine za leti 2023 in 2024. Tako je v predlaganem Zakonu o izvrševanju proračunov za leti 2023 in 2024, ki ga bomo obravnavali jutri, določen znesek v tej višini. Na podlagi tega dogovora bodo občine zdaj dobile torej 1,46 milijarde evrov za izvajanje zakonsko določenih nalog.

Torej, mislim, da ni kaj dodati, da je to za uvod dovolj, no. Potem pa sem vam za morebitna vprašanja na razpolago. Hvala lepa.