Govor

mag. Marko Koprivc

Hvala lepa, podpredsednik za besedo. Spoštovane kolegice iz Vlade, spoštovane poslanke, poslanci!

22. 11. 2022 se bo minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko udeležil zasedanja Sveta EU za splošne zadeve v formaciji kohezijskih ministrov, ki bo potekal v Bruslju. Razprava bo tekla o dolgoročnih učinkih kohezijske politike na regije EU. Podlaga za razpravo bo usmerjevalni dokument češkega predsedstva in analize Evropske komisije z naslovom Ocena učinka kohezijske politike za obdobje 2014-2022 v regijah Evropske unije. Na zasedanju bo minister v okviru izmenjave mnenj o osnutku sklepov Sveta EU o evropski kohezijski politiki podal ključne elemente stališča Republike Slovenije, ki ga je sicer predhodno zastopal že na neformalnem srečanju kohezijskih ministrov v Pragi v začetku septembra letos. V sklepih EU o evropski kohezijski politiki države članice podajo svoje mnenje glede izvajanja evropske kohezijske politike v programskem obdobju 2014-2022 ukrepov, omejitve ekonomskih in socialnih posledic kriz, o teritorialnih vidikih, pomenu intereg programov in makro regij EU, o poudarkih kohezijske politike v programskem obdobju 2021-2027 ter njeni dolgoročni prihodnosti.

V sklepih je poudarjeno, da je kohezijska politika moderna in dolgoročna evropska politika, ki močno prispeva k prihodnjemu razvoju Unije, saj predstavlja osnovo za njeno ekonomsko, socialno in teritorialno kohezijo.

Sklepi Sveta EU izpostavljajo pomen deljenega upravljanja kohezijskih programov ter vključevanja deležnikov v oblikovanje vsebine programov in zaščite finančnih interesov Unije. Izpostavljen je pomen ostalih instrumentov Unije, ki prav tako prispevajo k njenemu razvoju ter potreba po jasni razmejenosti in sinergijah, ki zagotavljajo najboljše učinke in nujno izključevanje podvajanja.

V zaključku besedila sklepi tudi podprejo nadaljevanje razprave o kohezijski politiki tudi preko rednih srečanj ministrov pristojnih za kohezijo. Med drugim bo v okviru stališč Slovenije minister izpostavil, da so sklepi zelo strokovna in kvalitetna podlaga za zgoščeni pregled trenutnega stanja izvajanja kohezijske politike v Uniji in državah članicah in tudi odlična podlaga za nadaljnjo strokovno in politično razpravo v Unij. Slovenija se strinja z ugotovitvijo, da je potrebno zagotoviti, da bodo lokalni in partnerski pristopi na več ravneh še naprej izboljševali kohezijo, hkrati pa gradili na sinergijah in vključevali kohezijske cilje še v druge politike in instrumente. Dobro prakso vrednotenj izvajanja kohezijske politike, ki preverjajo njeno usmerjenost k rezultatom, bi veljalo razširiti tudi v druge politike Unije. Slovenija je prepričana, da je tudi v času kriz potrebno zagotoviti, da se ohrani temeljna vloga kohezijske politike, ki kot glavna naložbena politika v veliki meri zagotavlja teritorialno, ekonomsko in socialno kohezijo EU ter njeno zeleno in digitalno preobrazbo. Prav tako bo minister izpostavil, da si bo Slovenija prizadevala, da se ohrani pomen kohezijske politike kot regionalne politike, ki je politika vseh evropskih regij. V prihodnje si bomo prizadevali za uveljavljanje poenostavitev za njeno izvajanje.

Toliko zaenkrat. Hvala lepa.