Govor

Hvala.

Kolega Sajovic, res dobro jutro. Saj je kolega Dani, predsedujoči povedal, da 30 zakonov, ki smo jih vložili, ste jih polovico skoraj podprli, niso bili vloženi po nujnem postopku, tako da to ne drži

Kar se tiče vloženih interpelacij v preteklosti, v prejšnjih, vseh mandatih je bilo, so bile interpelacije in takšne in drugačne, bom rekla, opozorila opozicije, najvišja stopnja demokracije, danes je pa to za vas najvišja stopnja. demokracije, danes je pa to za vas najvišja stopnja nagajanja, ne, tako, toliko o tem, o interpelacijah, ki je bila v prejšnji Vladi leta 2020 prva vložena pred sto dnevi Vlade, seveda vas ni bilo, boste rekli, da vas ne zanima, ampak toliko, da osvežimo, ker pravite, da radi govorite tudi o zgodovini.

Kar se tiče BDP-jev in v kakšni stopnji država je. Vi imate rekordno, v proračunu, rekordni znesek odhodkov. Bliža oziroma smo pa v bistvu v recesiji. BDP, ki se napoveduje, dvig BDP v naslednjem četrtletju, se mi zdi, da je, poglejte si OECD, včeraj napovedi, 0,5 procentna inflacija več kot 10 procentna, vi pa sipate denar na veliko, hkrati pa sprejemate Zakon o dohodnini po nujnem postopku za vi…, torej tudi zdaj skrajšujete rok za posvetovalni referendum, češ da boste vzeli bogatim in dali revnim, saj niste Robin Hood, Vlada ni Robin Hood, niti ne koalicija. Jemali boste tudi tistim, ki imajo kmetije, obdavčili subvencije na kmetijah, s tem zakonom, ki so na ogroženih območjih, dvignili procente na najemnine in tako naprej.

Kar se tiče postopka, jaz opozarjam ponovno, tako kot sem v, od začetka, da gre v tej koaliciji oziroma tej Vladi od 50 vloženih zakonov 28 procentov je zakonov po nujnem postopku in zdaj mi povejte, kakšne so nujne razmere v državi, da to sprejemamo na takšen način? Jaz sem že na to opozorila na prejšnjih kolegijih, sicer ni generalne sekretarke Vlade tukaj. Je rekla, da bodo poskušali seveda to malo drugače, ampak nujni postopki prihajajo noter nenehno in kolega Sajovic, morate priznati, da marsikateri izmed zakonov ni nujen, bi lahko šel po rednem postopku, recimo v roku meseca, dveh na rednih sejah, vendar, pravim, opozarjam na to, da se uveljavlja praksa nujnih postopkov in s tem tudi onemogočanja normalnega delovanja v Državnem zboru. Jaz ne vem ali v koaliciji vsi to kar prihajajo nujni zakoni, ali ste res že vsi v naprej obveščeni, vse že imate na mizah, vse je BP. Jaz, kolikor sem slišala oziroma sem v medijih brala, da imajo pa, da so problemi s tem, ker se zakoni vlagajo res po tekočem traku, brez da bi prej se usklajevali, ampak saj pravim, saj to je, to je vaš problem, to se morate vi zmeniti.

Ampak trajno, uveljavlja se praksa nujnih postopkov, s tem krajšanje rokov za posvetovalni referendum, bojim pa se, da boste našli v nadaljevanju tudi luknjo oziroma nek način preglasovanja v Državnem zboru, da boste ne omogočili tudi zakonodajne referendume. Še enkrat, v preteklosti v vseh ne vem kolikih letih, to je bila najvišja stopnja demokracije, zdaj pa govorite, da mi nagajamo. Jaz vas opozarjam na to, da pa še enkrat, nismo v izrednem stanju in ti nujni postopki, jaz pravim, to se uveljavlja praksa, ki ni dobra za Državni zbor oziroma za državo.