Govor

Spoštovani kolegice in kolegi, vabljeni na sejo, ostali prisotni, lepo pozdravljeni!

Pričenjam 8. nujno sejo Odbora za finance.

Obveščam vas, da so zadržani, se seje ne morejo udeležiti naslednji člani odbora, to je dr. Anže Logar, na seji pa kot nadomestni članice in člani odbora s pooblastili sodelujejo Lucija Tacer namesto Tineta Novaka in Andreja Rajbenšu namesto Franca Propsa.

S sklicem seje ste prejeli predlagani dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem seje odbora.

Tako prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG SPREMEMB PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2023.

Odbor bo predlog sprememb proračuna obravnaval na podlagi 166. člena Poslovnika Državnega zbora, v skladu s katerim matično delovno telo lahko svoje amandmaje vloži najkasneje dva dni pred sejo Državnega zbora ter se opredeli do predloga sprememb proračuna in do vloženih amandmajev.

Sejo odbora sem sklicala v skladu z dogovorom, sprejetim na 21. seji Kolegija predsednice Državnega zbora, dne 11. 11. 2022 ter časovnim potekom obravnave Predloga sprememb proračuna Republike Slovenije za leto 2023.

Predlagatelj predloga sprememb proračuna je Vlada. K tej točki so vabljeni Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za finance, Fiskalni svet, Urad Republike Slovenije za makroekonomske analize in razvoj in Sodni svet. Kot dodatna gradiva smo prejeli mnenja zainteresiranih delovnih teles, oceno Fiskalnega sveta in sicer oceno proračunskih dokumentov za leti 2023 in 2024 z dne 14. 10., dopis Fiskalnega sveta z dne 30. 9., stališče Sodnega sveta z dne 18. 10., stališče Vlade do ocene Fiskalnega sveta Republike Slovenije glede proračunskih dokumentov za leti 2023 in 2024 z dne 19. 10., mnenje Državnega sveta z dne 16. 11., pregled amandmajev z dne 19. 11.

Spoštovani kolegi, preden preidemo na uvodne predstavitve, bi vse razpravljavce opozorila na volilni molk v skladu z 2. členom Zakona o volilni in referendumski kampanji in vas prosim, da se pri razpravi držite obravnavane točke dnevnega reda, zato da ne bi prihajalo do kakršnihkoli neljubih zapletov.

Predlagam, da predstavnik Vlade predstavi Predlog sprememb proračuna Republike Slovenije za leto 2023.

Gospod minister, izvolite, beseda je vaša, gospod Klemen Boštjančič.