Govor

Vladimir Horvat

Hvala lepa za besedo, gospod predsednik Ustavne komisije. Lep pozdrav članicam in članom Ustavne komisije, vsem ostalim vabljenim, ministrici za pravosodje in ostalim visokim gostom!

Seveda Sodni svet pozdravlja odločitev, da se začne oziroma predlaga postopek za spremembo Ustave. Sodni svet je na svoji 25. seji sprejel stališče, da podpira predlog za začetek postopka za spremembo Ustave Republike Slovenije z osnutkom Ustavnega zakona glede prenosa pristojnosti za imenovanje sodnikov na predsednika republike. Torej, stališče Sodnega sveta v zvezi s predlaganimi spremembami je jasen. Sodni svet je že večkrat poudaril, da je treba volitve sodnikov umakniti iz politične sfere, torej iz sfere odločanja v Državnem zboru.

Ker mi je dana prilika besede, bi morda ob tem, zavedam pa se seveda pri tem, da danes verjetno še ni čas za podrobnejše, torej vsebinska stališča oziroma obrazložitve, pa vendarle moram poudariti to, da se je Sodni svet izrekel tudi glede poskusnega mandata. Preizkusni mandat dejansko v praksi že obstaja. Kot veste, v skladu z Zakonom o sodniški službi se torej sodnik, ki je prvič izvoljen v trajni mandat ocenjuje vsako leto. To pomeni, da mora vsako leto, torej prva tri leta vsako leto dobiti pozitivno oceno sodniške službe. Čim je ena od teh treh ocen negativna, torej če se glasi, da ne izpolnjuje pogojev za opravljanje sodniške službe, mu torej po potrditvi Sodnega sveta sodniška funkcija preneha. Torej ne ocenjuje se celotno triletno obdobje, ni nujno, ampak vsako leto mora tak sodnik začetnik opraviti preizkus. To je celo strožje v praksi kot pa je vsebina tega predloga za preizkusni mandat. Zato Sodni svet ne ne podpira tega predloga oziroma se je do sedaj glede tega stališča negativno opredelil in verjetno se bo tudi, če bo dana prilika, tudi v fazi sprejemanja in ustavnih sprememb bo ostal na istem stališču, ampak samo kar se tiče seveda tega preizkusnega mandata. V preostalem pa seveda Sodni svet podpira vse predloge, kot sem že uvodoma rekel, predvsem tudi to, da se volitve sodnikov v trajni mandat izvedejo na predlog Sodnega sveta, naslovljenega seveda na predsednico, sedaj predsednico Republike. S tem bi zaenkrat končal.

Bi se pa še enkrat zahvalil, gospod predsednik Ustavne komisije, da ste nas povabili in da ste nas seveda tudi pripravljeni vključiti v delo Ustavne komisije kot tudi v delo delovne skupine oziroma te ekspertne skupine. Verjemite, da na Sodnem svetu imamo predstavnice in predstavnike, ki so ekspertno zelo izvedeni tudi na tem področju. Hvala lepa še enkrat.