Govor

Spoštovani kolegice in kolegi, spoštovani vabljeni!

Začenjam 1. sejo Ustavne komisije. Vse članice in člane Ustavne komisije, vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam!

Obveščam vas, da so zadržani in se današnje seje ne morejo udeležiti naslednji članice in člani komisije, in sicer: Bojan Čebela, Poslanska skupina Gibanje Svoboda in Franc Props, prav tako Poslanska skupina Gibanja Svoboda. Na seji pa kot nadomestne članice in člani komisije po pooblastilu sodelujejo: Rastislav Vrečko namesto Mojce Šetinc Pašek, Miha Lamut namesto Janje Sluga, Tereza Novak namesto Lene Grgurevič in Dean Premik namesto Urške Klakočar Zupančič.

Kolegice in kolegi, sklic seje ste prejeli 20. 10. 2022. Ker do 12. ure včerajšnjega dne nisem prejel predloga za umik točke oziroma razširitev dnevnega reda, bomo na današnji seji obravnavali, kot je bilo zapisano v sklicu prve seje, naslednji dve točki: 1. kratka seznanitev z ustavnorevizijskim postopkom, prva faza in sprejem tabele dvotretjinske večine navzočih članov Ustavne komisije in 2. točka: Predlog za začetek postopka za spremembo Ustave Republike Slovenije z osnutkom Ustavnega zakona, EPA 299-IX.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA.

Ker ste nekateri, pravzaprav mnogi članice in člani v tem mandatu Državnega zbora novi poslanci, sem se odločil, da nam sekretar Ustavne komisije, gospod Boris Vrišer, ki sedi na moji desni, na kratko predstavi še ustno potek postopka, s katerim se spreminja Ustava ali ustavni zakon. Shematični prikaz je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

Gospod Vrišer nam bo tokrat na kratko predstavil prvo fazo ustavno revizijskega postopka, s katero bomo začeli danes pri 2. točki dnevnega reda in ki nas bo zaposlovala do odločitve Državnega zbora glede ustavno revizijskega postopka.

Besedo torej dajem sekretarju Ustavne komisije, gospodu Borisu Vrišerju.

Izvolite.